Pronađeni ostaci naših predaka, mlađi nego što se iko nadao

Izvor: B92, 09.Maj.2017, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađeni ostaci naših predaka, mlađi nego što se iko nadao

Pećina sa ostacima praistorijske čovekolike vrste pronađena je na važnom lokalitetu u Južnoj Africi.

Profesor Li Berger sa Univerziteta Vitvatersrand u Johanesburgu predvodio je tim istraživača koji je još jednu pećinu sa ostacima pripadnika vrste Homo naledi, uključujući i relativno dobro očuvanu lobanju odraslog muškarca.

Ostaci vrste koja pripada porodičnom stablu čoveka i koji su prvo otkriveni u južnoafričkoj pećini 2013. godine ukazuju na to da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Homo naledi živeo u isto vreme kao i neki drugi preci čoveka u Africi.

Homo naledi je živeo pre između 236.000 i 335.000 godina.

Berger kaže da otkriće druge pećine sa ostacima Homo naledija dodatno potkrepljuje ideju da je ta vrsta namerno ostavljala svoje mrtve u mračnim teško dostupnim pećinama.

Neki stručnjaci koji nisu deo tima dovode u pitanje mogućnost da je ta vrsta sa mozgom relativnom malog kapaciteta, bila u stanju da se tako organizovano ponaša i speklišu da je moguće da je u prošlosti postojao neki drugi pristup tim pećinama.

Sledeći korak u istraživanju je da se istraži odnos tih raznih vrsta jednih prema drugima i njihova uloga u procesu nastajanja čoveka. Istraživanje je objavljeno u elektronskom stručnom časopisu eLife.

U nazivu ove vrste, "homo" se odnosi na evolucionu grupu, koja uključuje moderne ljude i naše najbliže izumrle pretke, a "naledi" na reč zvezda na lokalnom Soto jeziku, po sistemu pećina (Izlazeća zvezda) u kojima su fosili pronađeni.

Novootkrivena pećina se nalazi više od 100 metara od pećine gde su po prvi put pronađeni ostaci Homo naledija 2015. godine.

Neki stručnjaci koji nisu bili uključeni u istraživanje takođe su se začudili zbog toga što je starost fosila, utvrđena na osnovu zuba Homo naledija i pećinskih sedimenata, tako mala.

"To je neverovatno mala starost za jednu vrstu koja i dalje ima primitivne karakteristike kakvi su pronađeni u fosilima starim oko dva miliona godina," rekao je Kris Stringer iz Muzeja za prirodnu istoriju u Londonu.

Ričard Pots iz Prirodnjačkog muzeja u Vašingtonu rekao je da je verovatno da je Homo naledi evoluirao i opstajao izolovano od drugih Homo vrsta.

"Nova otkća šalju ujedinjujuću poruku protiv populizma, netolerancije i etničkih predrasuda koje zahvataju mnoge delove sveta", rekao je Adam Habib, zamenik rektora Univerziteta Vitvatersrand.

"Istraživanja pokazuju da svi mi potičemo iz zajedničkih korena. Ako želimo da opstanemo kao vrsta, treba na to da se podsetimo", rekao je Habib.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

EVOLUCIJA: Pronađeni ostaci čovekovog pretka

Izvor: Mondo, 09.Maj.2017

Nova pećina sa ostacima čovekolike vrste pronađena je na važnom nalazištu u Južnoj Africi, a na osnovu pronalaska naučnici su došli do nekih novih zaključaka...Foto: AP Photo/Denis Farrell..Profesor Li Berger sa Univerziteta Vitvatersrand u Johanesburgu predvodio je tim istražitelja koji je...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.