Pronađeni ostaci čoveka stari oko 100.000 godina

Izvor: B92, 11.Feb.2024, 21:16

Pronađeni ostaci čoveka stari oko 100.000 godina

Međunarodni tim naučnika objavio je podatke o otkriću dobro očuvanih otisaka stopala čoveka, starih oko 100.000 godina u Maroku.

Naučnici iz Maroka, Francuske, Nemačke i Španije veruju da su otisci pripadali grupi od pet ljudi, a pronađeni su na stenovitoj plaži na severu Maroka.

Istraživanje, objavljeno u naučnom magazinu Nejčr, doprinosi radu naučnika koji pokušavaju da sastave celu sliku o poreklu ljudske rase. Dok je njihovo otkriće arheološki podvig, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << priobalna erozija ugrožava postojanje ovih drevnih tragova.

U junu 2022. godine arheolog Munsef Sedrati je bio vodeći član tima u oblasti južno od grada Tandžir, kada je njegova ekipa naišla na udubljenja kod grada Laraš. Kada su bolje pogledali, videli su da se radi o otiscima stopala.

Za Sedratija, stručnjaka za obalnu dinamiku i morsku geologiju na francuskom Univerzitetu Južna Bretanja, to je bio "izuzetan" prizor.

"Nismo 100 odsto bili sigurni na početku da je to otisak, ali malo po malo, nalazili smo drugi, treći otisak i onda je bilo jasno, dilema je otklonjena. Tragove je ostavio zdravi homosapijens na plaži pre oko 100.000 godina", rekao je Sedrati za Al Džaziru.

Oko 85 odsto otisaka je bilo celovito, najverovatnije ih je načinila grupa od petoro ljudi koji su išli ka vodi. Ovo su najstariji ljudski otisci koji su pronađeni na severu Afrike i oblasti južnog Mediterana. Po veličini otisaka, naučnici su procenili da se radilo o odraslim osobama, a bilo je i dece, pošto dužina stopala odgovara dužini prosečnog čoveka današnjeg čoveka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.