Pronađen fosil Sablasnog kosača: Stariji rođak T-Reksa otkriven slučajno

Izvor: B92, 15.Feb.2020, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađen fosil "Sablasnog kosača": Stariji rođak T-Reksa otkriven slučajno

Strahoviti tiranosaurus Reks spada među najkrvoločnije mesoždere koji su ikada hodali našom planetom. Sada je jedan od njegovih starijih rođaka otkriven u Kanadi.

"Oduševljeni smo što ćemo objaviti prvu novu vrstu tiranosaurusa koja je otkrivena u Kanadi za 50 godina“, rekao je dr Fransoa Terijen, kustos paleoekologije dinosaurusa u Kraljevskom muzeju Tirel.

Tiranosaurusi su bili grupa velikih dinosaurusa koji su išli na dve noge i hranili se mesom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Ovo otkriće je značajno jer ispunjava jaz u našem razumevanju evolucije tiranosaurusa“, dodao je dr Terijen. Novootkrivena vrsta je straija od T-Reksa bar 2,5 miliona godina. Inače, sasvim slučajno su naišli na lobanju fosila kada su išli na planinarenje.

Zvanično ime novog tiranosaurusa je Thanatotheristes degrootorum. "Thanato" se odnosi na Tanatosa, grčkog boga smrti, dok "theristes" označava onoga koji žanje ili kosi, piše Metro.

"Upoznajte sablasnog kosača", piše na zvaničnom Tviter profilu ovog muzeja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.