Pronađen cvet star 115 miliona godina VIDEO

Izvor: B92, 15.Jul.2019, 08:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađen cvet star 115 miliona godina VIDEO

Međunarodna grupa naučnika otkrila je najstariji očuvani ljiljan na svetu. Biljka je stara oko 115 miliona godina, a pronađena je u jednoj steni.

Naime, kako prenosi Sputnik, stručnjaci su pomoću CT-skeniranjanja uspeli detaljno da ispitaju fosil u steni u kojoj je cvet pronađen. Biljka je dobro očuvana i čak sadrži cvet, koren i pojedinačne ćelije.

Visina drevnog ljiljana je 40 centimetara. Eksperti su uspeli da skeniraju fosil unutar stene u kojoj je biljka sačuvana, a da je ne oštete.

Naučnici su takođe zaključili da pripada istoj grupi biljaka kao moderni ljiljani i orhideje.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

KAKVO OTKRIĆE: Pronađen cvet star 115 miliona godina

Izvor: Mondo, 15.Jul.2019

Međunarodna grupa naučnika otkrila je najstariji očuvani ljiljan na svetu u Brazilu. Biljka je stara oko 115 miliona godina, a pronađena je u jednoj steni...Foto: screenshot/youtube/صلاح رشاد..Kako prenosi "Sputnjik", stručnjaci su pomoću CT-skeniranjanja uspeli detaljno da ispitaju fosil...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.