Pronađen čitav novi svet na dnu okeana (FOTO)

Izvor: B92, 25.Maj.2015, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađen čitav novi svet na dnu okeana (FOTO)

Tokom jednog od najvećih okeanskih istraživanja koje je sprovela organizacija “Tara ekspedišons”, načinjeni su fascinantni snimci brojnih “nevidljivih” bića koja do sada nismo imali prilike da vidimo.

Tokom trogodišnjeg istraživanja čija cena iznosi šest miliona evra međunarodni tim naučnika posetio je 35 zemalja i sakupio 35.000 uzoraka. Rezultati analiza pokazali su da se radi o brojnim novim sojevima bakterija, virusa i jednoćelijskih organizama.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
“Ovo je najveći napor ikada preduzet u okeanskim naukama za sekvenciranje DNK: analize su otkrile oko 40 miliona gena, od kojih većina do sada nije bila poznata”, navodi Patrik Vinter iz Francuskog nacionalnog centra za sekvenciranje “Genoscope”.

Ova istraživanja u budućnosti mogla bi da omoguće naučnicima da steknu bolji uvid u to kako temperaturne fluktuacije vezane za klimatske promene utiču na živi svet u okeanu.

Kako izgleda taj sićušni svet, možete videti na fotografijama dole:

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.