Projektantski savjeti: Stan u izgradnji s optimalnim komforom (FOTO)

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Jan.2016, 10:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Projektantski savjeti: Stan u izgradnji s optimalnim komforom (FOTO)

Cjelina koja se odnosi na dnevnu zonu ima znatno veću površinu u odnosu na ostale i kao takva je sa više funkcija

Poštovani,

Kupili smo stan u izgradnji, tačnije u toku su grubi građevinski radovi i imamo mogućnost da u narednom periodu dostavimo tlocrt stana kako bismo dobili kvalitetan prostor po našoj želji. Kvadratura je mala, tačnije 42 kvadrata, i nama u ovom momentu treba da imamo sobu za spavanje, povezane kuhinju i dnevni boravak da bi taj prostor >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << bio komforniji kad ugostimo prijatelje. Ono što su nam rekli da mora ostati jeste položaj kupatila gdje je sada, a ostalo se može mijenjati jer nema nosivih zidova.

Selma M. iz Tuzle

Poštovana Selma,

Iako se radi o stanu koji ima nešto izduženiju formu, ipak postoji dovoljno prostora za organizovanje stana koji ima jednu spavaću sobu, naravno dnevni boravak i kuhinjski dio se podrazumijevaju. Uzevši u obzir pozicije otvora i instalacija, ono što se logikom stvari nameće kao rješenje jeste to da se kuhinja nađe na dijelu koji se nalazi na potezu gdje je kupatilo, s tim da je kuhinja naglašeno linearna sa manjim dijelom koji se pruža uz kupatilski zid, da bi se dobila veća iskorištenost tog prostora, a i zbog instalacijskih vertikala. Kuhinja se završava trpezarijskim dijelom koji je u ovom slučaju nastavak komunikacije i kao takav čini da se taj dio zaokruži kako funkcionalno, tako i vizuelno. Kako je bolje da se spavaća nađe što bliže ulazu da bi ostao cjelovit prostor dnevne zone, sama soba ne može imati veliku širinu, odnosno dovoljno za krevet sa noćnim ormarićima, dok je prostor za odlaganje u vidu američkog plakara u dijelu iza vrata, naravno na potezu od poda do plafona. . Budući da se veže i za kuhinjski i za trpezarijski dio, taj prostor je potrebno razdvojiti pultom koji ne mora biti fiksan iz razloga fleksibilnosti prostora, prvenstveno jer ste naglasili da imate situacije kada je potrebno ugostiti nešto širi krug ljudi pa da na taj način stvorite mogućnost i za tu vrstu upotrebe prostora. Kupatilo samo po sebi ima površinu koja je proporcionalna veličini stana i iz tog razloga je potrebno maksimalno racionalizovati kupatilske elemente da se dobije kvalitetan prostor. Ponuđenim rješenjem vašeg budućeg životnog prostora nastojali smo optimizirati sve prostorije do te mjere da imaju visok nivo funkcionalnosti koliko gabariti prostora dozvoljavaju, a da komunikacija bude komforna i svedena na racionalnu mjeru za stanove ove vrste.

Dragan Čampara, dipl. inž. arh.

Projektant - Studio PROSTOR

studioprostor1Žgmail.com

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.