Probudilo se najveće leglo zmija na svetu (VIDEO)

Izvor: B92, 14.Maj.2016, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Probudilo se najveće leglo zmija na svetu (VIDEO)

Zmije u Narciseu u Kanadi svako proleće izvode svoj neobičan ritual. Pred kraj aprila hiljade prugastih guja počinje da izlazi iz zemlje, a to je prizor koji svakoga ko se boji zmija može da navede na paniku.

Razlog zašto sve izlaze odjednom je parenje. Budući da hiberniraju čak osam meseci, proleće im je prilika da dobiju svoje potomke.

Žive u pravom lavirintu podzemnih tunela u pokrajini Manitobi. Iako ih je na hiljade, ukupna površina na kojoj žive ispod >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zemlje nije veća od prosečne dnevne sobe.

Nakon što počnu da izlaze, mužjaci traže ženke sa kojima bi se parili. Klupko hiljada zmija koje puze jedne preko drugih u potrazi za potencijalnim partnerima zaista je nesvakidašnje fascinantan prizor.

Nažalost, ne uspeju svi mužjaci da pronađu ženku za parenje, što uopšte nije iznenađujuće ako uzmemo u obzir da je razmera mužjaka i ženki 10 hiljada prema 1.

Nakon nekoliko meseci na svežem vazduhu, u septembru se vraćaju u zemlju, a sledećeg proleća sve rade ispočetka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.