Preminuo poznati filmski reditelj i scenarista

Izvor: B92, 01.Mar.2024, 09:20

Preminuo poznati filmski reditelj i scenarista

Italijanski režiser i scenarista Paolo Tavijani preminuo je danas u 93. godini u Rimu.

Tavijani je preminuo oko 18 časova na klinici Vila Pija nakon kraće bolesti, a pored njega u trenutku smrti bili su njegova supruga Lina Nerli Tavijani i deca Ermano i Valentina, saopštila je porodica.

Komemorativni skup povodom smrti reditelja biće održan u ponedeljak, 4. marta u Gradskoj kući u Rimu, prenosi Mesađero.

Paolo Tavijani je rođen 8. novembra 1931. godine. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Godinama je sarađivao sa bratom Vitoriom, koji je preminuo 2018. u 88. godini, a zajedno su režirali brojne filmove koji su osvajali nagrade na filmskim festivalima.

Među njima su "Ja sam bog otac" (Padre padrone), nagrađen Zlatnom palmom na Kanskom festivalu 1977. godine, „Noć svetog Lorenca“ (La notte di San Lorenzo, 1982) i „Cezar mora umreti“ (Cesare deve morire , 2011“, nagrađen „Zlatnim medvedom“. Za film „Vaskrsenje“ dobili su glavnu nagradu Moskovskog međunarodnog filmskog festivala 2002. godine.

Pored toga, Tavijani je dobitnik deset priznanja Italijanske filmske akademije "David di Donatelo".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Iznenada preminuo omiljeni režiser svih Srba: Njegove filmove ćemo zauvek pamtiti

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Mar.2024

Njegov rad ćemo zauvek pamtiti!..Italijanski režiser i scenarista Paolo Tavijani preminuo je u 93. godini u Rimu. Tavijani je preminuo oko 18 časova sinoć, na klinici Vila Pija nakon kraće bolesti, a pored njega u trenutku smrti bili su njegova supruga Lina Nerli Tavijani i deca Ermano i Valentina,...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.