Predsednik Liberlenda opet priveden u Hrvatskoj

Izvor: B92, 17.Maj.2015, 13:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Liberlenda opet priveden u Hrvatskoj

Predsednik samoproglašene mikrodržave Liberlend Vit Jedlička ponovno je priveden u Hrvatskoj, u društvu još 10 osoba, objavljeno je danas na službenom sajtu ove fiktivne države.

Ekspedicija je, sa dva čamca registriovana u Srbiji, planirala da stigne do teritorije koji smatra Liberlendom, ali pre nego što su pristali privela ih je hrvatska policija, javio je hrvatski Jutarnji list.

Među privedenim licima juče popodne, bio je i reporter Hrvatske televizije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a oni su prebačeni u baranjsko mesto Draž.

"Prema našim informacijama, jedino su reporteru Hrvatske televizije stavili lisice", navedeno na sajtu Liberlanda gde se ističe da je u "razrešenje ove situacije uključen međunarodni pravni tim Liberlanda".

Na sajtu se navodi da je, u ovom trenutku, situacija nejasna i da se još uvek očekuju vesti od pravnog tima ili od samog predsednika, pošto je Jedlička jutros trebalo da bude izveden pred sud u Belom Manastiru.

Jedlička su privodili i prošlog vikenda kada ga je sud novčano kaznio, podseća Jutarnji list, međutim predsednik te fiktivne mikro države demantovao je pisanje medija da je uopšte privođen.

"Ne bih to nazvao privođenjem, već prijateljskim susretom s policijom i sudijom. Teško mogu da zamislim bolji kontakt s hrvatskom stranom. Poslednjih dana, hiljade ljudi prelazile su granice Liberlenda, trebalo je pregovarati o tome", rekao je on za ceški sajt idnes.cz, a pošto je izašao iz pritvora posle noći provedene u zatvoru.

Češki portal navodi i da je Hrvatska poslednjih dana pojačala policijsku kontrolu u okolini Liberlenda, a da se čini da je to učinila i Srbija.

Jedlička, koji je po nacionalnosti Čeh, proglasio je na površini od sedam kvadratnih kilometara između Hrvatske i Srbije fiktivnu državu pod nazivom Liberlend i pozvao poštene ljude da mu se pridruže, uz moto "živi i pusti druge da žive".

Ranije je objavljeno da oni koji bi želeli da dobiju državljanstvo Liberlenda moraju da ispune visoke standarde - da poštuju druge ljude i njihove stavove, kao i ličnu imovinu, da nemaju krivične prijave niti da su zavedeni kao komunisti, nacisti ili pripadnici neke ekstremističke grupe.

Novu, a ujedno i najmanju balkansku "državu" Jedlička je proglasio 13. aprila na zapadnoj obali Dunava, nadomak Bačkog Monoštora u Srbiji i Zmajevca u Hrvatskoj.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.