Pre 78 godina preteča Formule 1 okupila u Beogradu 75.000 ljudi!

Izvor: BKTV News, 03.Sep.2017, 07:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pre 78 godina preteča Formule 1 okupila u Beogradu 75.000 ljudi!

Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan.

Srbi su, u Prvom srpskom ustanku, kod Deligrada 1806. godine, na ulazu u Đuniski tesnac potukli tursku vojsku koja je brojčano bila mnogo moćnija.

Deligradsko utvrđenje činilo je veliku prepreku turskom nadiranju niz Moravu. U početku je bio podignut samo jedan šanac, da bi ih na kraju bilo devet oko vešto raspoređenjih zemljanih utvrđenja, od četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << bastiona za topove i dve gvozdene kapije

Foto: Šančevi su do danas samo delimično sačuvali autentičnost, Wikipedia

Oko 6.000 Turaka sukobilo se sa 5.000 ustanika pod komandom Petra Dobrnjca. Borbe su vođene nekoliko nedelja, ali su i rovovi i srpski borci izdržali. Početkom septembra u pomoć im je stigao odred vojske pod komandom Stanoja Glavaša.

Šančevi su do danas samo delimično sačuvali autentičnost. Nalaze na vašarištu u Deligradu, u porti crkve Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila.

Na današnji dan, 1884. godine završena je pruga Beograd-Niš. Gradnja je trajala nešto duže od tri godine i uz mnogo teškoća, punih 59 godina nakon prvog putničkog voza na pruzi Stokton - Darlington u Engleskoj. Početak gradnje 21. juna 1881. obeležio je srebrnim budakom knez Milan Obrenović.

                                                                                                                                Foto: Wikipedia

On ipak nije bio jedan od putnika u prvom vozu jer je tri dana pre nego što je voz otputovao, otišao u Beč i to preko novosagrađenog železničkog mosta na Savi u Beogradu, čime je izvršeno spajanje srpskih i austrougarskih železnica

Ispraćaju voza, iskićenog cvećem i srpskim trobojkama, pored velikog broja građana, prisustvovali su ugledni gosti iz Beča, Budimpešte i Pariza. Voz je krenuo u 8.30, a u Niš je stigao u 18.23.

Godine 1931. kralj Jugoslavije Aleksandar I Karađorđević proglasio je novi Ustav kojim je ozakonjena čvršća vlast Krune.

                                                                                                                                 Foto: Wikipedia

Ustav Kraljevine Jugoslavije iz 1931. godine, poznatiji po nazivom Septembarski ustav ili Oktroisani ustav predstavljao je drugi po redu ustav u istoriji Jugoslavije, i formalno se primenjivao do donošenja Ustava FNR Jugoslavije 1946. Ovim Ustavom je ustanovljen dvodomni sistem uvođenjem Senata kao gornjeg doma.

Na kružnoj stazi oko Kalemegdana, u Beogradu, 1939. godine održane su do tada najveće međunarodne automobilske trke u Jugoslaviji. Beograd je tada imao 360.000 stanovnika, a automobilske i motociklističke trke tog 3. septembra pratilo je oko 75.000 gledalaca.

Foto: Wikipedia

Istorija je zabeležila da je to bio najveći sportski događaj između dve Jugoslavije, a pobedio je Italijan Tacio Nuvolari, kome je to bila poslednja Velika nagrada u karijeri.

Start i cilj trke bili su u ulici Maršala Pilsudskog (Tadeuša Košćuška) kod hotela "SRPSKA KRUNA" (Biblioteka grada Beograda). Staza dužine 2974 metra vodila je nizbrdo, pored Zoološkog vrta do Dušanove ulice, pa dalje pored zavoda za izradu vojne odeća, mimo Nebojšine kule, a iznad ušća Save u Dunav.

Nakon toga izbijale su u vrh Karađorđeve ulice, odakle se oštrom krivinom vozilo u usponu pored zgrade Francuskog poslanstva i ponovo stizalo do starta. Na tom mestu gledaoci su imali priliku da uživaju u posebnim atrekcijama, zbog naglog prestanka uspona automobili su ovde leteli i po desetak metara kroz vazduh.

Od devet održanih najatraktivnija je bila trka "Gran pri" automobila, preteče današnje formule 1, u kojoj su učestvovali najveći šampioni tog vremena.

Godine 1883. preminuo je ruski pisac Ivan Sergejevič Turgenjev, jedan od najznačajnijih predstavnika ruskog realizma.

Prvi je ruski pisac čije su dela prodrla na Zapad gde je čitan s divljenjem i za života je uživao znatno veći ugled u francuskim nego u ruskim književnim krugovima.

                                                                                                            Foto: Wikimedia

Predskazivao je revolucionarnu epohu u Rusiji. Dela: romani "Očevi i deca", "Plemićko gnezdo", "Rudin", "Dim", "Novina", "Uoči novih dana", pripovetke "Prolećne vode", "Asja", "Lovčevi zapisi", drama "Mesec dana na selu".

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.