Pre 68 godina SSSR izveo prvu eksploziju atomske bombe!

Izvor: BKTV News, 29.Avg.2017, 07:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pre 68 godina SSSR izveo prvu eksploziju atomske bombe!

Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan.

Turci su na današnji dan 1521. godine prvi put osvojili Beograd, pod komandom sultana Sulejmana Veličanstvenog posle dvomesečne opsade i velikih borbi srpskih branilaca.

                                                          Foto: Wikipedia

Turci su silom iselili većinu stanovnika i grad temeljno opljačkali, odnevši >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << u Carigrad mnoge kulturne i istorijske vrednosti.

Između ostalog, tada je deo stanovnika odveden u Carigrad i vekovima su njihovi potomci važili kao vrsni znalci pojedinih zanata u tom gradu.

Sovjetski Savez je 1949. godine testirao svoju prvu nuklearnu bombu. Kad su 22. septembra 1949. eksploziju potvrdile Vlade SAD, Velike Britanije i Kanade, postalo je jasno da je teorija vlade SAD o globalnoj nadmoći oborena. Moskva je o tome ćutala.

Prvi sovjetski test imao je kodni naziv RDS-1 i ime „Prva munja". Snaga eksplozije iznosila je oko 22 kilotona. Eksplozija je izvršena na sovjetskom nuklearnom testnom poligonu Semipalatinsk na području današnjeg Kazahstana. Idejni tvorci su bili doktor Andrej Saharov i Igor Kurčatov.

                                                  Foto: Wikipedia

Zanimljivo je da su sovjeti u blizinu mesta testiranja postavili oko 50 aviona da bi videli uticaj eksplozije na njih. Sagradili su čak i improvizirane kuće, most, pa čak i neku vrstu metroa radi merenja učinka na te objekte.

Činjenica da Sovjetski Savez poseduje atomsko oružje izazvala je veliko komešanje u Vašingtonu.

Ruski avion "Tupoljev 154", koji je prevozio rudare na udaljeno arktičko ostrvo, udario u jedan planinski vrh u Norveškoj 1996. godine. U toj najtežoj avionskoj nesreći na norveškom tlu poginuli su svi putnici i članovi posade, njih ukupno 141.

Američki muzičar Majkl Džozef Džekson rođen je na današnji dan 1958. godine, u porodici muzičara. Džekson je debitovao na profesionalnoj sceni sa 11 godina kao član grupe "Džekson 5", a samostalnu karijeru započeo je 1971.godine.

                                                Foto: Wikipedia

Pet albuma koje je snimio spadaju među najprodavanije u istoriji muzike, a njegovi albumi su prodati u više od 750 miliona primeraka. Nazivali su ga "Kraljem popa".

Džekson je vlasnik i Ginisovog rekorda za "Najuspešnijeg zabavljača svih vremena", a dobitnik je i 13 "Gremi" nagrada. Takođe, on je među retkima koji su u "Rokenrol kuću slavnih" uvršteni u dva navrata.

Umro je 25. juna 2009. godine.

                                                 Foto: Pixabay

Švedska glumica Ingrid Bergman, rođena je 1915.godine. Filmovi koji su je proslavili su "Dr Džekil i gospodin Hajd", "Za kim zvona zvone", "Ozloglašena", "Trijumfalna kapija", "Jovanka Orleanka", "Stromboli", "Evropa 51", "Mi žene", "Helena i muškarci", "Intermeco", "Volite li Bramsa", "Poseta", "Begunac u Beču", kao i "Plinsko svetlo", "Anastasija" i "Kazablanka" za koje je dobila nagradu Oskar. Pored "Kazablanke" Oskara je dobila i za filmove „Plinsko svetlo" i „Anastasija".

Ingrid Bergman je umrla takođe na današnji dan, 1982.godine.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.