Pola minuta je možda bilo dovoljno da dinosaurusi prežive

Izvor: B92, 24.Maj.2017, 22:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pola minuta je možda bilo dovoljno da dinosaurusi prežive

Sudeći prema tvrdnjama nučnika koji su se bavili proučavanjem nestanka dinosurusa, događaj od pre 66 miliona godina mogao bi da ima sasvim drugačiji ishod da je 14 kilometara široki asteroid na Zemlju pao koju sekunu pre ili koju sekundu kasnije.

Pad asteroida u Atlantik ili Pacifik, a ne u plitki Meksički zaliv, proizveo bi manje isušujućih sumpornih oblaka, koji su odgovorni za istrebljenje dinosaurusa. Manje tih oblaka omogućilo bi više sunčeve svetlosti, pa je moguće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pretpostaviti da bi i istrebljenje dinaosaurisa bilo izbegnuto, navode naučnici.

Profesor Ben Gerod, jedan od prezentera BBC-jevog dokumetarca "Dan kada su dinosaurusi izumrli" (The Day the Dinosaurs Died), kaže da za njihov nestanak "nije odgovorna ni veličina asteroida, ni snaga ekspolozije - već to gde se eksplozija dogodila".

Veliki oblak, koji je posle nje nastao, blokirao je sunce, što je dovelo do dramatičnog zahlađenja, do "globalne zime" koja je potrajala duže od jedne decenije i tokom koje su temperature često bile ispod tačke smrzavanja.

"Kada se svetlo ugasilo, globalna temperatura je padala ispod 10 stepeni i to je trajalo danima", reako je Gerod.

U narednim mesecima i godinama, pomrla skoro sva vegetacija i većina životinja. Oni dinosurusi koji nisu odmah nestali, izumrli su od gladi kada njihovih glavnih izvora hrane više nije bilo.

Procene govore da je tada oko tri četvrtine života na Zemlji uništeno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.