Pola čaše vina produžava život

Izvor: B92, 07.Maj.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pola čaše vina produžava život

Konzumiranjem veoma male količine vina, od oko pola čaše dnevno, tokom dužeg perioda, može značajno da se produži život, tvrde holandski stručnjaci sa Univerziteta Vageningen.

Povremenim praćenjem 1.373 muškarca tokom četiri decenije - između 1960. i 2000. godine - ustanovljeno je da veoma umereno ali stalno konzumiranje vina produžava očekivani životni vek za gotovo pet godina, prenosi Rojters.

Tokom četiri decenije, od 1.373 ispitanika umrlo je 1.130, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a njihova prosečna starost bila je 77 godina.

Povoljno dejstvo vina nezavisno je od ukupnog konzumiranja drugih vrsta alkohola, kao i od socio-ekonomskog statusa, načina ishrane i drugih životnih navika, ističe dr Martinet Strepel sa pomenutog univerziteta.

Utvrđeno je da dugoročno svakodnevno uzimanje dva grama alkohola koji potiče od vina produžava život muškaraca za 2,5 godina u odnosu na one koji redovno piju pivo ili žestoka pića, a za 4,7 godina u odnosu na trezvenjake.

Neke ranije studije već su pokazale da konzumiranje alkohola, bez obzira na to o kojoj je vrsti pića reč, smanjuju mortalitet. Uzimanje do 20 grama alkohola dnevno produžava život muškarca za 2,3 godine, a preko 20 grama za 1,9 godina u odnosu na ljude koji uopšte ne piju.

Inače, sedamdeset odsto vina koje su konzumirali učesnici holandske studije činilo je crno vino.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pola čaše vina svakog dana za duži život

Izvor: RTS, 07.Maj.2009

Navika da pijete pola čaše vina dnevno, tokom dužeg vremena može znatno da vam produži život, tvrde holandski stručnjaci sa Univerziteta Vageningen. Svakodnevno uzimanje dva grama alkohola koji potiče od vina produžava život muškaraca za dve i po godine u odnosu na one koji redovno piju pivo...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.