Pogubne posledice mobilnih: Klinci gube živce, samokontrolu...

Izvor: Prva.rs, 28.Nov.2018, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pogubne posledice mobilnih: Klinci gube živce, samokontrolu...

Posle samo sat vremena na telefonu, deca i adolescenti mogu da imaju manje samokontrole, radoznalosti, emotivne stabilnosti, što dovodi do povećanog rizika za anksioznost i depresiju, alarmantni su zaključci američke studije u kojoj su analizirani podaci 40.000 dece starosti od dve do 17 godina.
Najugroženiji su tinejdžeri uzrasta od 14 do 17 godina, ali zabrinjava podatak da posledice osećaju i mlađa deca čiji je mozak još u razvoju. Predškolci koji često koriste pametne telefone >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << su dva puta skloniji tome da izgube živce, devet odsto onih u uzrastu od 11 do 13 godina koji telefon koriste sat dnevno gube radoznalost za nove stvari, a taj broj raste na 22 odsto za one koji koriste telefon više od sedam sati.
Naučnici ističu da se polovina mentalnih problema razvije do adolescencije, zbog čega je važno identifikovati faktore na koje je moguće uticati kako do oboljenja ne bi došlo. Apeluju na roditelje i nastavnike da deca manje vremena provode ispred ekrana i da limit treba da bude dva sata dnevno umesto sadašnjih od pet do sedam sati.
Izvor: novosti

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.