Pogledajte trejler za dokumentarni film Košare

Izvor: B92, 11.Mar.2024, 10:29

Pogledajte trejler za dokumentarni film "Košare"

Simbolika uvodne špice... led, nanosi snega, vetra, vatra iz kamena, hladnoća, okamenjena vojska...

Ovaj kratak dokumentarni film (35 minuta) prikazaće suštinu i značaj ove bitke i junaka, i neće ulaziti u detalje bitke. Namenjen je đacima u cilju da im približi ovo junaštvo i značaj bitke na Košaru.

Naš krajnji cilj je da ovaj film ponudimo svim školama u Srbiji da ga đaci osmog razreda i srednjih škola pogledaju 25. marta u ponedeljak ili 11. aprila 2024. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << god i da dobijemo preporuku ministarstva prosvete, nadam se da ćemo uspeti, naglašava Đorđe Bojanić.

U filmu će govoriti heroj sa Košara Darko Anđelković.

Čućete i kazivanja i pesmu o heroju sa Košara Ivanu Vasojeviću Jaguaru koju kazuje njegov brat dr Danilo Vasojević.

Završnu reč daće i penzionisani general-pukovnik Vladimir Lazarević.

Kadrovi za pokrivalice i scene snimani suna obroncima Jelašničke klisure i Crnom vrhu.

Hvala Danici Crnogorčević i Duo Digital Media iz Kragujevca.

Očekujemo da film bude gotov do 20. marta 2024. god, naglašava Đorđe Bojanić.

Ivan Vasojević zvani Jaguar, bio je vodnik Vojske Jugoslavije. Poginuo je u bici na Košarama 11. aprila 1999. godine na Vaskrs. Tog dana na Vaskrs su poginuli i Predrag Bogosavljević, Milenko Božić, Darko Bjelobrk i pas major Lester. Dva dana pre njegove smrti 9. aprila 1999. Ivan sa svoja 12 vojnika branio je granični kamen C 3/6. u borbi sa albanskim teroristima. To je bila borba 12 srpskih junaka na 300 terorista.

Vodnik Ivan Vasojević posthumno je odlikovan Ordenom za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti prvog stepena.

Košare i Paštrik, su srpski Termopili. To je i najveća bitka u novijoj srpskoj istoriji, mesto na kojem se branio opstanak Srbije.

Bitno je da se Srpstvo budi i da se neda da ta deca vojnici odu u zaborav svi koji su život dali za našu otadžbinu Srbiju!

O bici za Košare se mnogo priča a premalo zna.

Najteži i najsuroviji deo ove granice, bile su planine koje svi balkanski narodi nazivaju prokletim planinama, ili Prokletijama. Upravo na ovom mestu, na Juničkoj planini nalazi se karaula Košare, smeštena između Peći i Đakovice, na samo 200 m od državne granice sa Republikom Albanijom.

Ni korak nazad! Nema povlačenja! – jedina je komanda koja je 1999. godine na državnoj granici sa Albanijom bila suvišna…

To svi moramo da znamo, naglašava Đorđe Bojanić.

Ovo će biti kratka priča i ponosna.

Košare su herojski podvig pripadnika Vojske Jugoslavije koji su zaustavili kopnenu agresiju na našu zemlju 1999.godine, a većina boraca bili su deca koja su u tom vremenu služila vojni rok. Ti junaci odoleli su napadima daleko brojnijeg i tehnološki razvijenijeg neprijatelja, nateravši ga da potraži rešenje završetka agresije u potpisivanju mirovnog sporazuma. Tako da je sa Košara i Paštrika proistekla rezolucija 1244 Saveta Bezbednosti UN na osnovu koje i danas Kosovo i Metohija su sastavni deo Republike Srbije. Narodno predanje je već prepoznalo u borbama na Košarama i Paštriku, simvol otpora SR Jugoslavije novoj svetskoj Tiraniji. Što je iznedrilo rodoljubive pesme „Junaci sa Košara“, „Vila sa Košara“ i druge.

Ove godine u Hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Nišu, na godišnjicu početka NATO agresije na Srbiju 24. marta, biti otkrivena jedinstvena spomen-kripta novim kosovskim junacima. U spomen-kripti uklesana su imena svih srpskih ratnika koji su položili živote na oltar otadžbine braneći srpsku duhovnu i nacionalnu kolijevku – Kosovo i Metohiju od 1998. do 2003. Oslikavanje u Hramu rade ruski freskoslikari.

Večna Slava Herojima sa Košara i Paštrika!

Žive Poštujmo, Mrtve Ne Zaboravimo!

*Film je rađen bez ikakvih donacija i finansija, rađen je iz duše i srca i ljubvi prema otadžbini Srbiji. Film nije profitabilan. Biće prikazan preko jutjuba."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.