Počela provera nevinosti tinejdžerki u balkanskom regionu

Izvor: B92, 14.Feb.2024, 08:51

Počela provera nevinosti tinejdžerki u balkanskom regionu

Učenice srednjih škola u turkmenistanskoj obalnoj pokrajini Balkan podvrgnute su obaveznim testovima nevinosti, za koje zvaničnici kažu da su neophodni za procenu morala tinejdžerki, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Vlasti nisu tražile saglasnost tinejdžera ili njihovih roditelja za kontroverzne pretrage koje su radili ginekolozi, izjavilo je za RSE nekoliko roditelja i učenika. Učenici koji "padnu" na testu prijavljuju se policiji i službama bezbednosti, tvrdi prosvetni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << radnik upućen u kampanju.

"U gradovima Balkanabat i Turkmenbaši sve učenice od 9. do 11. razreda prinuđene su na ginekološki pregled. Spisak devojčica za koje je tokom testiranja utvrđeno da su imale seksualne odnose dostavlja se lokalnoj policiji i Ministarstvu Državna bezbednost“, rekao je čovek za RSE koji je želeo da ostane anoniman.

Policija često proverava mobilne telefone devojaka sa spiska da bi potražila informacije o njihovim seksualnim partnerima, tvrde drugi prosvetni radnici.

"Službenici za sprovođenje zakona su objasnili da je to urađeno da bi se identifikovala i privela pravdi lica koja su bila u intimnim odnosima sa maloletnicama“, rekao je radnik u glavnom gradu pokrajine Balkanabatu.

"U pokrajini su trenutno u toku opsežne inspekcije“, dodao je on.

Prosvetni radnici su govorili pod uslovom anonimnosti, navodeći bezbednosne razloge u strogo kontrolisanoj centralnoazijskoj zemlji. RSE je kontaktirala vladine zvaničnike u balkanskoj pokrajini za komentar, ali nije dobila odgovor. Vlada nije ponudila javno objašnjenje zašto se vrše ginekološki pregledi, ali radnik Balkanabata sumnja da su testovi povezani sa prijavljenim porastom tinejdžerskih trudnoća u pokrajini poslednjih meseci. Na Balkanabatu je zabeleženo šest takvih slučajeva, rekao je on.

"Ova informacija je stigla u Ministarstvo prosvete, koje je zbog toga uputilo oštro upozorenje načelniku regionalnog odeljenja za obrazovanje za Balkan. Odmah nakon toga su (pokrajinske vlasti) krenule sa proverom 'moralne čistoće' u velikim gradovima", rekao je.

Takozvani testovi nevinosti nisu bez presedana u Turkmenistanu, gde autoritarna vlada vrši opsežnu kontrolu nad životima ljudi. U 2018. godini, policijski službenici i službenici obezbeđenja u pratnji ginekologa izvršili su nenajavljene racije u školama u severnom regionu Dašoguz. Policajci su proverili da li na mobilnim telefonima učenika nema pornografskih snimaka, dok su učenice privedene na testiranje nevinosti u kancelariji školske medicinske sestre, rekli su svedoci.

"Testovi su otkrili da neke od devojčica nisu bile nevine, a njihovi roditelji pozvani i osramoćeni pred svima u školi“, rekao je tada za RSE izvor upoznat sa slučajem.

Prema izvoru u policijskoj stanici Dašoguz, inspekcije iz 2018. navodno su bile deo napora regionalne vlade da se bori protiv prostitucije među tinejdžerima. RSE ne može nezavisno da proveri ove navode. Školske vlasti u jugoistočnoj provinciji Mari naredile su 2019. svim učenicama od 8. do 11. razreda da se podvrgnu ginekološkom pregledu "bez obzira da li roditelji daju saglasnost ili ne“.

Mnoge aktivistkinje za prava žena širom sveta osuđuju takozvani test nevinosti kao apsurdnu i ponižavajuću praksu koju ne treba primenjivati. Mnogi medicinski stručnjaci tvrde da se ovakvim pregledima ne može utvrditi nevinost osobe jer se himen može oštetiti na različite načine, ne samo seksualnim odnosom. Neke žene se čak i rađaju bez njega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.