Planeta sličnih Zemlji ima mnogo više nego što mislite

Izvor: B92, 11.Jul.2015, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Planeta sličnih Zemlji ima mnogo više nego što mislite

Nova istraživanja su pokazala da ključni gradivni elementi potrebni za stvaranje minerala kakvi postoje na Zemlji, postoje širom Mlečnog puta, što povećava šanse da drugde postoji planeta slična našoj.

Bred Gibson, profesor na Univerzitetu Hal u Velikoj Britaniji, predstavio je rezultate svog istraživanja na Sastanku Nacionalnog astronomskog društva u Landidnu (Vels) u sredu i rekao da svaki sistem neke zvezde ima iste gradivne elemente kao naš.

Naučnici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su ranije grupisali planete u tri kategorije: one bogate ugljenikom, bogate magnezijumom i silicijumom i one slične Zemlji.

Poslednja studija koju je Gibson sproveo s timom Centra za astrofiziku E. A. Milne otkrio je da se minerali odgovorni za izgled pojedinih planeta u Sunčevom sistemu i drugi sistemi u kojima oko zvezda kruže planete sastoje od silicijuma, magnezijuma, ugljenika i kiseonika. Tačan odnos ovih minerala varira, pa od toga i atmosferskog pritiska, zavisi masa i zagrevanje i hlađenje površine planete. To takođe diktira vremenske uslove na planeti i to da li je planeta pogodna za život.

Sunčev sistem je dobar primer da nisu sve planete sa istim gradivnim elementima pogodne za razvoj života.

“Dovoljno nam je da vidimo Mars i Veneru i uverimo se koliko različito evoluiraju planete”, zaključio je Gibson.

“Ipak, ako su prisutni gradivni blokovi, onda su šanse da postoje planete slične Zemlji, tri puta veće nego što se ranije verovalo”.

Gibsonov tim došao je do ovog otkrića zahvaljujući simulaciji koja je došla do neočekivanih rezultata.

“Prvo sam pomislio da smo pogrešili. Model je bio potpuno tačan u slučaju Mlečnog puta. Uklapalo se i formiranje i umiranje zvezda, pojedinačni elementi i izotopi...”

Međutim, kad su izbliza proučili o čemu je reč, shvatili su da su stariji modeli izostavili neke ključne delove informacija.

Ranije se u pokušajima da se otkrije tačan hemijski sastav planetarnih sistema pažnja obraćala samo na velike planete koje kruže oko veoma svetlih zvezda, što može dovesti do odstupanja u tačnosti rezultata i to za 10 do 20 procenata. Osim toga, raniji istraživački timovi nisu imali pristup tehnologiji potrebnoj da se tačno identifikuje spektar kiseonika i nikla.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Planeta sličnih Zemlji ima mnogo više nego što mislite

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Jul.2015

Nova istraživanja su pokazala da ključni gradivni elementi potrebni za stvaranje minerala kakvi postoje na Zemlji, postoje širom Mlečnog puta, što povećava šanse da druge postoji planeta slična našoj...Bred Gibson, profesor na Univerzitetu Hal u Velikoj Britaniji, predstavio je rezultate svog...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.