Pet znakova da vašem organizmu nedostaje san

Izvor: Telegraf.rs, 26.Dec.2014, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet znakova da vašem organizmu nedostaje san

Nipošto ne treba potcenjivati značaj sna! U toku noći vaš organizam se prirodno regeneriše, a ako poremetite bioritam ta regenaracija će izostati i posledice će ubrzo biti vidljive

Previše obaveza, napetost i stres učiniće svoje, a kod nekih ljudi to će rezultirati nesanicom i hroničnim umorom. Pomoću ovih znakova lako ćete prepoznati da vam nedostaje san:

Suva koža

Foto-ilustracija: Foter.com / nycehair

Nedostatak sna >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << čini da vaša koža gubi prirodnu elastičnost, usled čega postaje suva i iritirana.

Sitne bore

Foto-ilustracija: Freedigitalphotos.net / marin

U toku sna vaše telo oslobađa melatonin, prirodni antioksidans. Ukoliko nedovoljno spavate, vaše telo ne proizvodi dovoljno antioksidanasa koji se bore protiv slobodnih radikala koji uzrokuju bore.

Bubuljice

Foto: Profimedia

Hormon stresa kao što je kortizol “poludi” kada ste umorni, a može uzrokovati upale na koži, kao što su bubuljice.

Otekli kapci

Foto: followpics.co

Kako se nivo kortizola podiže, vaše telo zadržava vodu. Budući da je koža na vašim kapcima najtanja, na njoj se to najviše primeti.

Gojenje

Foto-ilustracija: Profimedia

Manjak sna čini da vaše telo oslobađa previše hormona koji vas čini gladnim, a u isto vreme zaustavlja proizvodnju leptina, hormona koji je odgovoran za to da nam kaže kada smo siti.

(Telegraf.rs / Klix)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.