Ovo je najhladnije mesto na svetu

Izvor: B92, 08.Dec.2013, 09:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo je najhladnije mesto na svetu

Zime na Balkanu deluju kao izuzetno blage nakon otkrića najhladnijeg mesta na Zemlji.

Naučnici su otkrili da se temperatura na jednom planinskom lancu na Antarktiku spušta čak ispod -91 stepeni Celzijusa. Na toj temperaturi se ljudske oči, nos i pluća smrzavaju za samo nekoliko minuta.

Naime, na temperaturi od -78,5 stepeni Celzijusa, ugljen dioksid iz gasovitog stanja postaje suvi led.

Rekordnu hladnoću otkrili su naučnici iz America's National Snow >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << and Ice Data Centra, piše Sunday Times, a za to su koristili satelite za merenje temperature na Antarktiku.

Najhladnije mesto smešteno je na 3.779 metara nadmorske visine na planini Kupola Fudži.

Tamo je dva stepena hladnije nego u ruskoj istraživačkoj stanici Vostok gde je najniža izmerena temperatura bila -89,2 stepeni Celzijusa.

Naučnici tvrde da na Kupoli Fudži postoje i još hladnija mesta jer sateliti mere prosečnu temperaturu na kilometru kvadratnom i kažu da hladnoća tamo dostiže svoj maksimum tokom vedrih vremenskih perioda.

Ipak, najhladnije naseljeno mesto na Zemlji i dalje je rusko selo Ojmjakon. Tamo prosečna temperatura u januaru iznosi -50 stepeni Celzijusa. Ojmjakon naseljava oko 500 ljudi koji sve što im je potrebno nabavljaju iz samo jedne prodavnice, a uglavnom se svi stanovnici bave lovom i ribolovom u ledu, piše Daily Mail.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ovo je najhladnije mesto na svetu

Izvor: B92, 08.Dec.2013

Zime na Balkanu deluju kao izuzetno blage nakon otkrića najhladnijeg mesta na Zemlji...Naučnici su otkrili da se temperatura na jednom planinskom lancu na Antarktiku spušta čak ispod -91 stepeni Celzijusa. Na toj temperaturi se ljudske oči, nos i pluća smrzavaju za samo nekoliko minuta...Naime,...

Nastavak na B92...

MINUS 91: Ovo je najhladnije mesto na svetu! (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 08.Dec.2013

Na toj temperaturi oči, nos i pluća čoveka smrzavaju se za samo nekoliko minuta. Najhladnije mesto smešteno je na 3.799 metara nadmorske visine na planini koja se zove Dome Fuji

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.