Ova mašina bi trebalo da vidi početak kosmosa

Izvor: B92, 16.Jan.2014, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ova mašina bi trebalo da vidi početak kosmosa

Džejms Veb svemirski teleskop trebalo bi da bude lansiran 2018. godine sa ciljem da pogleda još dublje u univerzum nego što je to do sada mogao Habl teleskop.

Za mnoge od nas Habl je sinonim za svemir. Lansiran je 1990. godine i trenutno orbitira od Zemlje na udaljenosti od 570 kilometara a slike udaljenih galaksija koje je zabeležio dale su ljudima uvid u svet koji postoji van naše planete.

Međutim, Habl sada dobija zamenu – u pitanju je projekat vredan 8 milijardi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dolara sa primarnim ogledalom (glavna komponenta koja dozvoljava teleskopu da „gleda“) koje je sedam puta veće od onog koje se nalazi u Hablu. Ono će novom teleskopu dozvoliti da još dublje zaviri u svemir, gledajući u prošlost ne bi li smo dobili uvid u formiranje nekih od prvih galaksija.

Planiranje Džejms Veb svemirskog teleskopa započeto je 1996. godine a njegovo lansiranje se očekuje tokom 2018. godine a inženjeri su upravo završili i isporučili 18 heksagonalnih ogledala koja će biti spojena kako bi se završilo primarno ogledalo na teleskopu.

Pored ogeldala, teleskop će posedovati i brojne infracrvene instrumente koji će mu omogućiti da dođe do novih otkrića u vezi sa prirodom univerzuma.

Veb teleskop će takođe biti znatno udaljeniji od Zemlje nego što je to Habl, 1.5 miliona kilometara, i posedovaće posebnu zaštitu od Sunca koja će reflektovati vrelinu kao i infracrvene zrake.

Ovo će omogućiti da instrumenti na teleskopu budu mirni kako bi dobili šansu da zavire znatno dalje u kosmos nego što je to ranije bilo moguće.

Naučnici se nadaju da će biti u prilici da vide neke od prvih zvezda formiranih u svemiru gledajući u prošlost i do 100 miliona godina posle Velikog praska.

Do trenutka kada to svetlo stigne do Veba, ono će proputovati 13.5 milijardi godina.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.