Otvorili arhive: Amaterka otkrila da je Habl snimio asteroid

Izvor: B92, 22.Okt.2019, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorili arhive: Amaterka otkrila da je Habl snimio asteroid

Pošto su Nasa i Evropska svemirska agencija astronomima amaterima otvorile arhive snimaka koje je načinio svemirski teleskopi Habl, jedna Nemica je uspela da otkrije asteroid koji proleće kroz maglinu Rak (Crab Nebula).

Posebno se istakla jedna preduzimljiva amaterka iz Nemačke Melina Tevenot, koja je otkrila zadivljujući snimak dok je prelistavala po arhivi. Upoređujući snimke magline Rak načinjene još od 2005. godine, Melina je posmatrala fotografije kroz plavi, zeleni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i crveni filter, i uspela da pronađe trag asteroida "2001 SE101" vidljiv u blizini centra magline.

Maglina Rak ili Crab Nebula nastala je eksplozijom supernove 1054. godine u sazvežđu Bika. Džon Bevis ju je otkrio 1731. godine, a ponovo ju je posmatrao Šarl Mesje 1758. godine. U Mesjeovom katalogu maglina Rak zavedena je kao "M1". Maglina je od Zemlje udaljena 2.000 parseka.

Snažnu eksploziju supernove u julu 1054. godine zabeležili su kineski astronomi. Prema njihovom opisu, supernova je bila tokom 23 dana vidljiva i po danu, a u maksimumu je dostigla prividnu magnitudu od minus šest, što bi značilo da je bila sjajnija i od Venere, koja je inače najsvetlije nebesko telo (posle Sunca i Meseca) posmatrano sa Zemlje.

U centru ove magline sada se nalazi pulsar ili neutronska zvezda, prečnika od samo 30 kilometara i periodom rotacije od svega 33 milisekunde. Ova zvezda emituje zračenje u oblasti gama do iks dela spektra.

Pošto su astronomi amateri završili svoj posao, profesionalci mogu da se posvete ucrtavanju orbita i budućih putanja asteroida identifikovanih s većom tačnošću nego ikad ranije. Istraživanje će usavršiti planetarne modele odbrane i možda će jednog dana pomoći u sprečavanju mogućih udara.

Sam asteroid poznat je još od 2001. godine. Astronomi su ga identifikovali kao "2001 SE101" i poznat je kao asteroid "glavnog pojasa" koji orbitira oko Sunca u asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera.

Slike na kojima se vide putanje asteroida veoma su značajne za naučnike, jer poznavanje datuma, vremena i lokacije snimka omogućava astronomima da izračunaju njihovu putanju i brzinu, što će nam dobro doći kada je u pitanju zaštita naše Zemlje od ovih ogromnih svemirskih stena.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.