Otkrivena lokacija blaga vrednog 30 miliona evra?

Izvor: B92, 24.Nov.2017, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivena lokacija blaga vrednog 30 miliona evra?

Tragičan kraj Romanovih, ruske vladajuće dinastije, u noći između 16. i 17. jula 1918, priča je koja nadilazi vreme.

O ubistvu cara Nikolaja, carice Aleksandre i njihovo petoro dece snimljeni su brojni filmovi i dokumentarci, objavljene su brojne priče i DNK analize, ali priča o Romanovima i dalje važi za jednu od najntrigantnijih u ruskoj istoriji.

Naročito za lovce na blago, jer je iza Romanovih ostalo veliko bogatstvo, za kojim potraga traje već skoro 100 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godina. Počela je istog trenutka kada je streljački vod zapucao u podrumu kuće Ipatijev u Jekaterinburgu. Te kuće više nema, a na tom mestu je izgrađena crkva Svih svetih.

Ovih dana objavljeni su dokumenti iz arhiva KGB-a, koji daju dosad najprecizniju moguću lokaciju zakopanog blaga Romanovih. Ne celog, doduše, ali reč je o zlatu vrednog 30 milijuna evra.

Ovi navodi bili su dovoljni da se lovci aktiviraju i krenu u novu potragu. U dokumentima piše da je zlato zakopano uz transsibirsku prugu, 3.544 kilometra istočno od Moskve.

Niko na tom mestu neće naći oznaku 'x', ali ako neko ima vremena, strpljenja i nešto novca, avantura bi mogla da mu se isplati.

Nema sumnje da su se i KGB-ovi agenti tokom sovjetske vladavine vodili istim tragom, ali nema informacija da su bili uspešni u 'lovu'.

Dokumenti otkrivaju priču Karla Puroka, koji je priznao da je s prijateljem zakopao blago na dubinu od 2.5 metara, nekih 4.5 kilometara od grada Tajge u zapadnom Sibiru.

"Vagoni su bili krcati zlatom, a spasavali smo ga od Crvene armije u oktobru 1919", izjavio je Purok.

To je samo deo blaga Romanovih, jer krune i tijare koje su pripadale ubijenim ćerkama cara Nikolaja takođe još nisu pronađene, kao ni dijamanti i drugo drago kamenje nepoznate vrednosti.

Traga se i za blagom koje ja car lično predao stanovnicima Omska i Tobolska. U tim sanducima nalaze se i sablje ukrašene dijamantima, koje su pripadale Nikolaju i kraljeviću Alekseju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.