Otkrivena crna rupa 12 milijardi puta veća od Sunca

Izvor: B92, 26.Feb.2015, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivena crna rupa 12 milijardi puta veća od Sunca

Naučnici su otkrili crnu rupu koja ima 12 milijardi puta veću masu od Sunca i koja je nastala 900 miliona godina posle Velikog praska.

Foto: NASA Goddard Space Flight Center / Flickr.com

Džinovska crna rupa udaljena je 12,8 milijardi svetlosnih godina od Zemlje i nalazi se u centru novootkrivenog kvazara nazvanog "SDS S J0100+2802" koji emituje energiju milion milijardi puta veću od Sunca.

Astronomi, međutim, nisu u stanju da objasne kako je toliko velika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << crna rupa mogla nastati tako rano u istoriji kosmosa, odmah pošto su nastale prve zvezde i galaksije.

Član međunarodnog tima naučnika Fajan Bijan s Australijskog nacionalnog univerziteta rekao je da je teško postojećim teorijama objasniti tako brz nastanak tako velike crne rupe.

"Ova crna rupa u centru kvazara dobila je ogromnu masu u kratkom periodu", rekao je Bijan. Profesor Sju-Bing Vu s Pekingškog univerziteta, koji je predvodio istraživanje objavljeno danas u časopisu Nature, rekao da je otkriveni kvazar jedinstven.

"Bilo smo veoma uzbuđeni kada smo našli da postoji tako svetleći i masivni kvazar nastao samo 900 miliona godina posle Velikog praska. Baš kao kod najsvetlijeg svetionika u udaljenom svemiru, njegova sjajna svetlost će nam pomoći da bolje ispitamo rani svemir", rekao je Sju-Bing Vu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.