Otkriven test koji može da pokaže da li beba pati od autizma

Izvor: Telegraf.rs, 18.Feb.2017, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkriven test koji može da pokaže da li beba pati od autizma

Naučnici veruju da skeniranjem mozga bebe mogu da utvrde kod kojih će se javiti ovaj poremećaj čiji simptomi mogu biti ublaženi bihejvioralnom terapijom.

Prvi testovi otkrili su kod kojih se beba mozak razvija brže nego normalno – u pitanju je prvi znak pojave autističnih poremećaja, stoji u rezultatima koje su objavili u stručnom žurnalu „Nauka“.

Foto: Profimedia, CIN

Već je bilo poznato da deca sa ovim poremećajem imaju veći mozak, ali ne i godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << u kojima dolazi do njegovog ubrzanog rasta.

Autizam može biti dijagnostifikovan od druge godine deteta, kada bihejvioralni i problemi sa komunikacijom postaju očigledni.

U spektar autističnih poremećaja spadaju stanja kao što su autizam i Aspergerov sindrom, a sva karakterišu problemi sa društvenom interakcijom i komunikacijom.

Foto: Ilustracija/Profimedia/BSIP

Osobe koje pate od njih iskazuju ponavljajuće ponašanje, dok su neke posebno nadarene za vneverbalne veštine kao što je matematika.

Sudeći po podacima Svetske zdravstvene organizacije, jedno dete na 180 pati od nekog oblika autizma, a što je najgore, ne postoji lek.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.