Otkriven planetarni sistem najsličniji našem

Izvor: Domino Magazin, 26.Jul.2012, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkriven planetarni sistem najsličniji našem

Zvezda Kepler-30 slična je Suncu i ima tri planete...

Teleskop otkrio solarni sistem koji je pandan našem.

Solarni sistem uređen baš kao naš otkriven je hiljadama svetlosnih godina daleko od Zemlje, sa orbitama u ravni sa ekvatorom Sunca kao i naš Sunčev sistem što dokazuje da su potekli od jednog diska gasa.

Dr Roberto Sančiz-Ojeda i njegove kolege su analizirali tranzite na zvezdi Kepler-30 sličnoj Suncu i otkrili da su u položaju kao u ogledalu >> Pročitaj celu vest na sajtu Domino Magazin << naspram našeg solarnog sistema.

U ovom sistemu postoje samo tri planete, nasuprot naših osam, ali ovo je prvi put da je pronađen sistem ovoliko sličan našem.

Ove planete koje je snimila svemirska ekspedicija Kepler imaju velike orbitalne nagibe poznate kao zakrivljenost.

Prof Drejk Deming, sa Univerziteta u Mičigenu nazvao je ovo otkriće fascinantnim.

Činjenica da orbite planeta stoje u ravni sa ekvatorom glavne zvezde, dok su druge divlje i ne stoje u istoj ravni govori koliko još moramo da učimo o formiranju i orbitalnoj evoluciji planeta.

Trenutno NASA razmatra program Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) da bi se istražilo čitavo nebo u potrazi za planetama koje se nalaze u tranzitu obližnjih zvezda.

“Današnja postava planeta je pogled u budućnost nauke o svemiru”, kaže prof. Deming.

Photo: Flickr

Nastavak na Domino Magazin...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otkriven brat blizanac našeg Sunčevog sistema

Izvor: Blic, 27.Jul.2012, 01:05

Solarni sistem sa planetama poređanim baš kao u našem Sunčevom sistemu otkriven je na udaljenosti od hiljadu svetlosnih godina od Zemlje...Naučnici Univerziteta u Masačusetsu pronašli su grupu planeta koje izgledaju kao odraz našeg solarnog sistema u ogledalu, a njihove orbitalne ravni su paralelne...

Nastavak na Blic...

Neverovatno otkriće: Naučnici pronašli drugu Zemlju?!

Izvor: S media, 27.Jul.2012

Američki astronomi predvođeni dr Robertom Sančisom Ohedom otkrili su teleskopom Kepler solarni sistem veoma sličan našem. U njemu se tri planete okreću oko sunca nazvanog Kepler 30, a jedna od njih podseća na Zemlju...- Kod Keplera 30, udaljenog oko 1.200 svetlosnih godina, otkrili smo tri planete...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Domino Magazin. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Domino Magazin. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.