Otkriće koje menja sve što smo znali o dinosaurima

Izvor: B92, 11.Nov.2016, 12:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkriće koje menja sve što smo znali o dinosaurima

Naučnici su otkrili da su dinosauri živeli u isto vreme kada i njihovi evolutivni preci, što bi u potpunosti moglo da promeni sve što smo znali o ovim drevnim reptilima.

Otkriće opisano u časopisu “Current Biology” moglo bi da nam pruži novi uvid u evoluciju.

Fosili dva mala dinosaura i dva lagerpetida otkriveni su na jugu Brazila u blizni grada Sao Žoao de Polesine.

Istraživači su otkrili da su ta stvorenja živela otprilike istovremeno u doba >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << trijasa pre između 228 i 201 milion godina.

“Ovo je prvi put da smo pronašli gotovo kompletne ostatke dinosaura i dinosauromorfa zajedno na istom lokalitetu, što jasno pokazuje da su ove životinje bile savremenici u prvim fazama evolucije dinosaura”, stoji u studiji.

Štaviše, ove grupe životinja verovatno su koegzistirale tokom 30 miliona godina, kaže jedan od autora studije Maks Kardoso Langer, paleontolog Univerzita Sao Paulo.

“Ranije smo mislili da su dinosauri istrebili starije i primitivnije životinje poput lagerpetida”, kaže Langer, “a sada znamo da su živeli istovremeno”.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Otkriće koje menja sve što smo znali o dinosaurima

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Nov.2016

Naučnici su otkrili da su dinosauri živjeli u isto vrijeme kada i njihovi evolutivni preci, što bi u potpunosti moglo da promijeni sve što smo znali o ovim drevnim reptilima...Otkriće opisano u časopisu “Current Biology” moglo bi da nam pruži novi uvid u evoluciju...Fosili dva mala dinosaura...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.