Osam dragocenih saveta Majke Tereze o vaspitavanju dece

Izvor: Prva.rs, 11.Nov.2016, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osam dragocenih saveta Majke Tereze o vaspitavanju dece

1. Vodite računa o tome šta im govorite. Odrasli ne kontrolišu dovoljno svoje reči kada razgovaraju sa decom. Neki se obraćaju detetu nazivajući ga lenčugom, glupanom, šeprtljom. Time odrasli – roditelji, staratelji i vaspitači – često gube decu. Deca podlegnu i za neko vreme uistinu postaju nezanimljiva, lenjiva i nesposobna.
2. Ne treba decu plašiti čudovištima, baba-rogama, vucima, policijom. To ih neće učiniti ni pametnijima ni boljima.
3. Vaspitavajte decu dajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << im jasan primer. Ne vole deca lekcije i govore, ona žele da vide vaše postupke a ne da slušaju vaše reči.
4. Bez obzira na okolnosti, trudite se da u očima svoje dece budete na visini. Nemojte pred njih iznositi svoje slabosti i nedostatke. Kada roditelji dozvoljavaju da deca vide njihove slabosti, deca postaju uznemirena i gube orijentaciju jer više nemaju na koga da se oslone.
5. Dete koje se oseća malim i slabim želi da nad sobom ima nepokolebljivi autoritet koji će ga zaštititi. Dete od roditelja traži fizičku i psihološku podršku. Ako je dete svedok nesuglasica i svađa među roditeljima u kući, gde gleda laž i nepoštenje, kako onda roditelji mogu očekivati da će im poći za rukom da ga lepo vaspitaju. Kada dete vidi da mu se otac i majka loše ponašaju, ono se oseća izgubljeno i buni se. To je uzrok mnogih porodičnih i društvenih tragedija.
6.Bolje je da dete ne dobija batine. U krajnjoj liniji, ako ih je baš zaslužilo, blaga pljuska neće škoditi, ali budite pažljivi! Nikada ne kažnjavajte dete ako ste vi razjareni. Tako ćete u njegovom sećanju ostaviti utisak mržnje, zlobe, a ne pravednosti. A da bi se vaspitalo, dete treba da oseća da ste vi pravedni i da ste stoga u pravu što ga kažnjavate.
7. Evo zašto, ako je došlo dotle da morate kazniti dete, vaš izgled ne sme odražavati ni srdžbu ni neprijateljstvo: dete će ubrzo zaboraviti i pljusku i šamar, ali nikada neće zaboraviti vaš izgled pun mržnje i besa. Kažnjavanja ne treba da diktira to što ste „izgubili živce“, nego želja da ulijete detetu to da za njegovo dobro postoje pravila koja treba poštovati.
8. Deca moraju da imaju beskrajno poverenje u svoje roditelje i da su im pokorna. To je jedno od osnovnih pravila vaspitavanja dece u složnoj porodici punoj ljubavi. Tako se ponašao Isus u Nazaretu, trideset godina se potčinjavajući svojim roditeljima.
Izvor: detinjarije.com / www.vospitaj.com/blog/8-zamechatelnykh-sovetov-o-vospitanii-detejj-ot-materi-terezy/
Odabrala i prevela: Vesna Smiljanić Rangelov

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.