Odbili projekat od milijardu dolara zbog pingvina

Izvor: B92, 22.Avg.2017, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbili projekat od milijardu dolara zbog pingvina

Čileanska vlada je odbila rudarski projekat vredan milijardu dolara jer bi negativno uticao na živi svet u moru, uključujući i ugrožene pingvine. Kompanija "Ands ajron" je želela da izvadi milione tona gvožđa i sagradi novu luku u severnom regionu Kokvimbo, preneo je Bi-Bi-Si.

Ministri su, međutim, rekli da projekat ne daje dovoljno garancija po pitanju životne sredine. Kokvimbo se nalazi blizu ostrva koja čine rezervat za Humboltove pingvine.

Na tom području >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prebiva 80 odsto svetske populacije Humboltovih pingvina, kao i druge ugrožene vrste poput plavih kitova i morskih vidri.

"Snažno verujem u razvoj ali njegova cena ne može biti ekološko nasleđe ili rizici po zdravlje ni jedinstvena ekološka područja u svetu", rekao je ministar za životnu sredinu Marselo Mena.

Prema njegovim rečima, odluka ministarskog komiteta bila je zasnovana na tehničkim aspektima i dokazima 14 agencija i doneta je bez "političkih motiva".

Nacionalno rudarsko društvo Čilea je saopštilo da je odluka "loša vest za rudarstvo i državu". Kompanija "Ends ajron" ima pravo žalbe.

Rudarske kompanije poslednjih godina imaju teškoće prilikom dobijanja dozvola u Čileu zbog sve većeg interesovanja političara i javnog mnjenja za životnu sredinu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.