Obeležen Veliki petak po gregorijanskom kalendaru VIDEO

Izvor: B92, 07.Apr.2023, 19:52

Obeležen Veliki petak po gregorijanskom kalendaru VIDEO

Katolička crkva i vernici obeležavaju Veliki petak širom sveta, dan kada je razapet Isus Hrist. Svrha Velikog petka je da ljudima da hrabrost i nadu za još jednu predstojeću godinu. Povodom ovog praznika neguju se brojni običaji od uskršnjih vatri, crkvene litije do bojenja i urkrašavanja jaja.

Bogastvo običaja i njihova isprepletanost među različitim kulturama daju celom tom obredu još jedno sasvim posebno obeležje. Hiljade hrišćanskih hodočasnika i članova sveštenstva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << marširalo je drevnim kamenim uličicama starog grada Jerusalima, vraćajući se na Isusov put do raspeća u znak obeležavanja Velikog petka. Vernici su nosili drvene krstove i pevali himne u znak obeležavanja jednog od najsvečanijih i najsvetijih dana hrišćanstva. Pobožni katolici na Filipinima Takođe su obeležili Veliki petak rekonstrukcijom raspeća Isusa Hrista.

Posvećenik Ruben Enaje, posvećenik kaže da je hodočašće posvetio porodici, zdravlju, a poželeo je i da nema COVID-a.

Kod katolika post je obvezan na Veliki petak za sve osobe od 18 do 60 godina, a za sve katolike starije od 14 godina obvezan je i nemrs, odnosno ne konzumiranje mesa. U Australiji takođe je obeležen Veliki petak.

Biskup Ričard Umbers, katolička nadbiskupija Sidneja rekao je svi mi tražimo odgovore o našoj egzistenciji uz pitanja 'Bože, gde si?'. Posebno u ovim vremenima stradanja tražimo nadu I verujemo da je Bog zapravo postao jedan od nas i stradao sa nama.

Na Veliki petak običaji nalažu da se ne rade poslovi u kući, niti na njivi.

Više pogledajte u videu ispod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.