Obavezno očistite klima uređaj, jer vas on može ubiti!

Izvor: BKTV News, 21.Maj.2017, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obavezno očistite klima uređaj, jer vas on može ubiti!

Ako imate klima uređaj, a niste ga očistili, obavezno to uradite, čim pre!

Klima uređaje treba redovno čistiti jer su pogodno tlo za razmnožavanje bakterija, plesni i gljivica, a najopasnija je legionela, potencijalno smrtonosna bakterija koju udahnemo.

Moguće ju je pronaći i u fontanama, ovlaživačima zraka, bazenima, ledomatima... One mogu preživeti u vodi duže od godinu dana.

Od legionele, odnosno legionarske bolesti, obolevaju svi uzrasti, deca >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << vrlo retko, a češće stariji ljudi, posebno oni s hroničnim bolestima pluća, srca i bubrega. Posebno su ugroženi ljudi s oslabljenim imunološkim sustavom. Bolest je oko tri puta češća kod muškaraca nego kod žena, a u rizičnoj skupini su i pušači  alkoholičari.

"Legionarska bolest se može javiti kao blagi oblik, pa sve do teške upale pluća s visokom stopom smrtnosti. Inkubacija iznosi od 2 do 10 dana. Ova multisistemska bolest, osim pluća zahvaća jetru, bubrege, probavni trakt i središnji nervni sistem. Prvi simptomi su vrlo visoka telesna temperatura (iznad 39°C) koja je praćena drhtanjem.

Javljaju se i drugi simptomi poput glavobolje, bolova u mišićima, opšte slabosti, mučnine, povraćanja i sl. U početku, bolesnik ne kašlje. Nakon 2 do 5 dana javlja se suvi, nadražujući kašalj. Legionarska bolest se leči antibioticima i simptomatski. Oporavak je dug, te su promene na plućima vidljive i mesec dana nakon početka bolesti."

Prevencija je redovno čišćenje klima uređaja u prostorima i zamena ili pranje filtera u njoj. Preporuka je to uraditi barem jednom godišnje, pred sezonu visokih temperatura.

Pripaziti treba i na klima uređaje u automobilima, i njih treba povremeno očistiti. Preporuka je napraviti servis svake dve godine. Takođe, ako ne boravite u vikendici ili apartmanu duže vrijeme, kada prvi put odete tamo, obavezno pustite vodu da curi 10-ak minuta.

Pripazite i na mesta na kojima se skuplja kišnica, a voda je dugo stajala, i takve lokacije su pogodno tlo za razvoj legionele.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.