Novi superkontinent koji će se formirati kada Tihi okean nestane

Izvor: B92, 06.Okt.2022, 21:50

Novi superkontinent koji će se formirati kada Tihi okean nestane

Koristeći superkompjuter za složenu simulaciju kretanja tektonskih ploča, stručnjaci sa Univerziteta Kurtin utvrdili su da će se na Zemlji ponovo formirati superkontinent za 200 do 300 miliona godina kada se Tihi okean potpuno zatvori.

Simulacije su pokazale da je manje verovatno da će kora ispod „mlađih“ okeana, poput Atlantskog ili Indijskog, nestati u Zemljinom mantlu u odnosu na koru ispod starog Tihog okeana.

Vođa studije dr Čuan Huang rekao je da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ono što je njegov tim utvrdio značajno jer daje uvid u to šta će se dešavati sa površinom Zemlje u narednih 200 miliona godina.

"U proteklih dve milijarde godina Zemljini kontinenti su se sudarali i formirali superkontinent svakih 200 do 600 miliona godina, što je poznato kao ciklus superkontinenata. To znači da će se postojeći okeani ponovo sudariti u narednih 200 miliona godina", kaže Huang.

Rezultat toga biće formiranje novog okeana, koji je već nazvan – Amazija, jer se veruje da će se Tihi okean zatvoriti kada se američki kontinent sudari sa Azijom. Takođe, Australija će se spojiti sa Azijom.

"Simulirajući uz pomoć superkompjutera kako će se Zemljine tektonske ploče ponašati, možemo da pokažemo kako će se za manje od 300 miliona godina Pacifik zatvoriti, što će omogućiti stvaranje Amazije", istakao je Huang.

Ekstrapolišući postepeno širenje Atlantskog okeana (četiri centimentra svake godine), istraživači predviđaju da će se Tihi okean zatvoriti kako se američka ploča bude kretala zapadno i sudariti sa ostalim kontinentima.

Pacifik je ono što je ostalo od Pantalase (odnosno Palepacifika) koji je počeo da se formira pre 700 miliona godina kada je prethodni superkontinent počeo da se raspada. Tihi okean je najstariji okean na Zemlji i počeo je da se smanjuje od svog vrhunca još od vremena dinosaurusa.

Trenutno se smanjuje godišnje za nekoliko centimetara, a tim tempom se predviđa da će se zatvoriti u narednih 200 do 300 miliona godina.

Trenutno, na Zemlji postoji sedam kontinenata sa veoma različitim i jedinstvenim ekosistemima i ljudskih kulturama, a fascinantno je razmišljati o tome kako će svet izgledati za nekoliko stotina miliona godina, navode naučnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.