Nova pečurka - Sunđer Bob?

Izvor: B92, 27.Jun.2011, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova pečurka - Sunđer Bob?

Američki naučnici nazvali su novootkrivenu vrstu pečurke po popularnom liku iz crtaća Sunđer Bobu Kockaloneu, preneli su mediji.

Istraživači sa univerziteta San Francisko su novi vrstu pečuraka svrstali u vrstu Spongiforma squarepantsii, a pronašli su ih tokom ekspedicije u Borneo šumi.

"Pečurke imaju oblik morskog sunđera i mirišu poput voća ili buđi,” kažu naučnici.

Sunđer Bob je zvezda poznate animirane serije koja se prikazuje od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 1999. godine. Crtani lik, koji nosi kratke, četvrtaste bermude, živi na izmišljenoj lokaciji u Bikini gradu.

Novootkrivene pečurke su jedna od samo dve vrste koje pripadaju vrsti Spongiforma. Druga vrsta pronađena je na centralnom Tajlandu, ali se razlikuje u boji i mirisu.

"Očekujemo da ćemo ove pečurke naći na još nekim mestima, pošto postoji još šuma u regionu koje nisu dovoljno istraživane”, kaže profesor Denis Desardin, sa sa San Francisko univerziteta.

Istraživači kažu da su preci nove pečurke imali neke karakteristike drugih vrsta koje su se tokom vremena izgubile.

Funkcija matičnih gljiva je da podignu reproduktivne spore od zemlje kako bi ih vetar lakše rasipao, dok kapice koje imaju služe da spore održava vlažnim.

U njihovom kopnenom staništu u šumama Bornea, gljive koriste interesantan pristup za održavanje vlažnosti.

"One postaju gumene i nalik želeu,” objašnjava profesor Desardin. "U stanju su da se oporave vrlo bzo ako dođe do sušenja tako što apsorbuju vlažnost vazduha.”

"Obilazimo neistražene šume širom sveta i provodimo mesece sakupljajući različite grupe pečurki. Kada odradimo taj posao, u proseku, oko 25 do 30% vrsta, su nauci potpuno nove.”

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PEČURKU NAZVALI PO SUNĐERU BOBU KOCKALONEU

Izvor: Kurir, 27.Jun.2011

SAN FRANCISKO - Američki naučnici nazvali su novootkrivenu vrstu pečurke po popularnom liku iz crtaća Sunđeru Bobu Kockaloneu. Bi-Bi-Si prenosi da je nova i retka vrsta pečurke nazvana spongiforma squarepantsii..SAN FRANCISKO - Američki naučnici nazvali su novootkrivenu vrstu pečurke po popularnom...

Nastavak na Kurir...

Pečurka nazvana po Sunđer Bob Kockaloneu

Izvor: Vesti-online.com, 28.Jun.2011, 03:44

Američki naučnici nazvali su novootkrivenu vrstu pečurke po popularnom liku iz crtaća Sunđer Bobu Kockaloneu, preneli su danas mediji...Bi-Bi-Si prenosi da je nova i retka vrsta pečurke nazvana Spongiforma squarepantsii...Stručnjaci sa Univerziteta u San Francisku su pečurku otkrili u jednom...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.