Neprocenjivo bogatstvo britanske krune (FOTO)

Izvor: B92, 14.Jun.2016, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neprocenjivo bogatstvo britanske krune (FOTO)

Tijare kraljice Elizabete ključni su deo njene ogromne kolekcije nakita i ima ih toliko da se čuvaju u prostoriji veličine klizališta u podrumu Bakingemske palate.

Od neprocenjivih dijamandskih traka do kruna ukrašenih dragim kamenjem i dijamantima, kraljica ima nakit za svaku priliku.

Tijare joj osoblje nudi na poslužavniku presvučenom čipkom koji je ručno sašila njena baka, kraljica Meri, pa se zato na njemu i nalazi slovo „M“.

Tijare pričvršćuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za kosu satenskom trakom ili posebnom šnalom.

Rečima njene sestre, princeze Margaret: „Kraljica je jedina osoba na svetu koja može da stavi tijaru jednom rukom, dok silazi niz stepenice“.

Jednu od njih, napravljenu od rubina, kraljica je nosila samo jednom u poseti Malti 2005. uparenu sa odgovarajućom ogrlicom koju je kupila 1964.

Dizajnirao ju je 1853. princ Albert za svoju, tada novu ženu, kraljicu Viktoriju i koštala je 860 funti, što je danas ekvivalentno iznosu od 95.500 evra. Tijara je ogromna i sadrži više od 2.600 dijamanata i 11 rubina.

Na mestu tog crvenog dragog kamenja nekada su bili opali, omiljeni princu Albertu, ali je kraljica Aleksandra koja je nasledila tijaru od bake, smatrala da donose nesreću i zamenila ih rubinima.

Nasledila ju je kraljica Majka, kada je njen suprug Džordž VI došao na tron 1936. i postala je jedna od dve njene omiljene tijare.

Druga, Boucheron Honeycomb tijara, sada se može videti kod vojvotkinje od Kornvola, Kamile.

Među kraljičinim mnogim svadbenim poklonima bile su prelepa Cartier tijara i ogrlica, koje je dobila od Nizama od Hiderbada, indijskog monarha i jednog od najvećih kolekcionara skupog nakita na svetu.

Tijara koja je tada koštala 6.280 funti (danas bi iznosila 237.000 evra), imala je 1.033 dijamanta i tri broša u obliku ruže koji su mogli da se skinu.

Uprkos njegovoj velikodušnosti, Nizam nije bio pozvan na venčanje. Ipak, kraljica je nosila njegov poklon nekoliko puta, uključujući i u poseti Norveškoj ambasadi, ali ju je polomila 1973. i dala ju je krunskom draguljaru da od nje napravi novu tijaru.

I dalje nosi ogrlicu, koju je kasnije pozajmljivala i vojvotkinji od Kembridža.

Kraljičina kolekcija safira je možda i najbogatija. Sadrži sedam komada – ogrlice, narukvice, naušnice i tri prstena.

Setu je dodata i safirna tijara Džordža VI, koju je dobila od oca na dan venčanja 1963.

U početku je to bila ogrlica kupljena za princezu Luizu od Belgije krajem 19. veka. Kontroverzna princeza koja je imala mnogo ljubavnika otuđila se od porodice i kasnije se borila sa velikim finansijskim problemima.

Dragulje, uključujući i ogrlicu, prodala je da vrati dugove, ali nije poznato kako je ogrlica – kasnije tijara – došla u kraljičine ruke.

Jedna od najlepših tijara Njenog Visočanstva je Kokoshnik tijara koja se sastoji od 488 dijamanata smeštenih u nosaču od belog i žutog zlata.

Na poklon ju je dobila Aleksandra, princeza od Velsa, na 25. godišnjicu venčanja 1888. i tada je koštala 4.400 funti (danas bi iznosila više od pola miliona evra).

Tijara je inspirisana ruskim krunama, pošto je Aleksandra bila rođena sestra Marije Fjodorovne, carice Rusije i supruge cara Aleksandra III.

Kraljica koja je nasledila ovu tijaru 1953. nosila ju je na slici iz 2002. naslikanoj povodom 50. godine vladavine.

Pravilo kraljevske stilistkinje Anđele Keli je da kraljica rubine nosi samo uz belu odeću, pa je haljina boje slonovače bila odlična podloga za burmansku tijaru od rubina na gala večeri 1977.

Kraljica ju je naručila od kraljevskih juvelira, kompanije Garrard 1973. i to je jedan od retkih komada nakita koji nije nasledila. Tijara se sastoji od njena dva svadbena poklona: 96 rubina koje je dobila od naroda Burme i dijamanata izvađenih iz tijare Nizama od Hiderabada.

Prema burmanskoj tradiciji, rubini štite onog koji ih nosi od svake bolesti.

Najstarija tijara – Dijamantska dijadema – prenošena je s kolena na koleno od krunisanja Džordža IV 1821.

Nosila ju je samo za posebne prilike, a napravili su je londonski draguljari Rundell & Bridge. Sastoji se od četiri krsta i simbola različitih delova Ujedinjenog Kraljevstva. Sačinjena je od 1.333 dijamanta, ali ju je kraljica Aleksandra 1902. smanjila i uklonila 11 dijamanata. Kruna je takođe prilagođavana i glavi Kraljice Majke.

Najpoznatiji ukras kraljice, koji ima nadimak “Bakina tijara” , dobila je od bake kraljice Meri. Originalno je bila optočena biserima, a ne dijamantima, a upravo ta kruna nalazi se na novčićima i banknotama Velike Britanije.

Brazilska tijara sa akvarinom omiljena je kraljičinoj stilistkinji Anđeli, koja je opisuje kao “veličanstvenu, ali kul”.

Kraljica ju je naručila od kompanije “Garrard” 1957. kako bi se uklopila sa ogrlicom i minđušama koje je dobila od brazilskog predsednika u čast krunisanja. Set joj se toliko dopao, da je poželela i tijaru.

Jednu Cartier tijaru iz 1936. sačinjenu od dijamanata i platine nikad nije nosila u javnosti, iako ju je za 18. rođendan dobila od roditelja. Ipak, rado je pozajmljuje drugim članovima kraljevske porodice. Tu tijaru nosila je vojvotkinja od Kembridža na dan venčanja.

Tijara velike vojvotkinje Vladimirove ima najfascinantniju priču.

Napravila ju je kuća Bolin, jedna od najstarijih juvelirnica, za Mariju Pavlovnu, ženu velikog vojvode Vladimira od Rusije. Nakon revolucije, porodica je pobegla, a tijaru je u iz Rusije prokrijumčario britanski tajni agent.

Pošto je tokom putovanja oštećena, popravili su je u Garrardu.

Tijaru je kraljici Meri 1921. prodala ćerka velike vojvotkinje, a ona ju je kasnije adaptirala zamenivši 15 bisera smaragdima.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Neprocenjivo bogatstvo britanske krune

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jun.2016, 14:59

Tijare kraljice Elizabete ključni su deo njene ogromne kolekcije nakita i ima ih toliko da se čuvaju u prostoriji veličine klizališta u podrumu Bakingemske palate...Od neprocenjivih dijamantskih traka do kruna ukrašenih dragim kamenjem i dijamantima, kraljica ima nakit za svaku priliku...Tijare...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.