Nemci napravili najjači laser na svetu

Izvor: B92, 01.Sep.2017, 21:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemci napravili najjači laser na svetu

Pokretanjem najsnažnijeg svetlosnog lasera na svetu u Nemačkoj, od danas bi naučnicima trebalo da bude omogučeno da u novom svetlu vide unutrašnji rad atoma, virusa i hemijskih reakcija, prenosi AFP.

Ovaj gradiozan projekat, u koji je uloženo 1.5 biliona evra, generiše slanje ekstremno jakih bliceva brzinom od 27.000 fleševa u sekundi kroz 3.4 kilometara dug tunel ispod Hamburga.

XFEL - jedan od najmodernijih evropskih istraživackih centara, sakriven je 38 metara >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pod zemljom, daleko od stambenog područja i polja kukuruza, a predstavlja veoma brz rendgen koji istraživacima prvi put omogućava da se zagledaju duboko u materiju i snime "molekularne filmove".

"Možemo da pogledamo duboko u mikro-nano svet, mapiramo detalje atoma, virusa i snimimo molekularne promene na čelijama tokom hemijskih reakcija", rekla je Johana Vinka, nemačka ministarka obrazovanja i istraživanja.

U stvaranju ovog ogromnog lasera koji je nešto kao "ogromna kamera sa mikroskopom koja emituje svetlost koja je bilion puta jača od konvencionalnih svetlosnih lasera", Nemačka je uložila 58 odsto, a Rusija 27, a naučna saradnja biće nastavljena bez obzira na geopolitičke tenzije između dve zemlje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.