Nema novca za Prirodnjački muzej u Svilajncu?

Izvor: B92, 21.Dec.2013, 19:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema novca za Prirodnjački muzej u Svilajncu?

Iako je bilo najava da će Prirodnjački centar u Svilajncu biti otvoren početkom ove školske godine, devet izložbi još uvek čeka svoju postavku jer novac koji je potreban za opremanje enterijera nije stigao.

Šta se dešava s muzejem u Svilajncu?

Svilajnac: Izgrađen Dinosaurus centar

Dinosaurusi "čekaju" direktora

U opštini Svilajnac kažu da Ministarstvu prosvete i nauke daju rok do kraja januara da se izjasni, jer kako kažu, nemaju više >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << para da plaćaju troškove ustanove koja ne radi. Dinosaurusi na čekanju, ali i 40 eksponata životinja koje su deo izložbe biodiverzitet Srbije.

„Nama je za završetak radova i puštanje objekta Prirodnjačkog centra u rad potrebno još 400.000 evra. Za završetak svih unutrašnjih radova, za postavku izložbi, a njih je devet, koje su, na žalost, još uvek deponovane“, kaže Irena Dubravac, dirketorka Prirodnjačkog centra.

Otvaranje čekaju i zabavni dino park sa suvenirnicom, učionice, kao i moderna biskopska sala sa 60 mesta. Moderna oprema nije ni korišćena, a garantni rok joj ističe. Prvi čovek Svilajnca Predrag Milanović kaže da ta opština nema više para za održavanje više od 3.000 kvadrata, pa tako zgrada trenutno nije ni osigurana. Nedavni sastanak sa ministrom prosvete nije urodio plodom.

„Tražićemo da se do kraja januara izjasne da ili oni preuzimaju projekat i da opština Svilajnac iz njega izađe, ili da nam kažu da oni nemaju snage, mogućnosti i novca, i da prepuste objekat opštini Svilajnac a mi ćemo iznaći mogućnosti da se ovaj prelep objekat u centralnoj Srbiji završi i otvori“, kaže Predrag Milanović, predsednik opštine Svilajnac.

Kamen temeljac postavljen je 2011, a objekat je izgrađen za manje od godinu dana.

Do sada je u Centar iz Evropske investicione banke uloženo šest miliona evra, a kada bude završen biće jedinstvena naučno-obrazovna ustanova na Balkanu.

Ministar prosvete i nauke Tomislav Jovanović kaže da se sa predstavnicima lokalne samouprave razgovara o modelu upravljanja i načinu finansiranja ove ustanove.

„Opredeljena sredstva za opremanje i izgradnju potrošena su za izgradnju objekta. Shvatajući ozbiljnost problema i nužnost otvaranja ovog objekta značajnog za nauku Srbije, Ministarstvo je u postupku iznalaženja dodatnih sredstava za njegovo opremanje“, rekao je Jovanović.

Odgovor na pitanje kada će Prirodnjački centar biti otvoren, međutim, i ovog puta je izostao.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nema novca za Prirodnjački muzej u Svilajncu?

Izvor: B92, 21.Dec.2013

Iako je bilo najava da će Prirodnjački centar u Svilajncu biti otvoren početkom ove školske godine, devet izložbi još uvek čeka svoju postavku jer novac koji je potreban za opremanje enterijera nije stigao...Šta se dešava s muzejem u Svilajncu?..Svilajnac: Izgrađen Dinosaurus centar..Dinosaurusi...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.