Naučnici snimili jezive zvuke: Šta se dešava ispod antarktičkog leda?

Izvor: B92, 17.Okt.2018, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici snimili jezive zvuke: Šta se dešava ispod antarktičkog leda?

Naučnici su na antarktičkom dnu zabeležili jezive zvuke, a potom sproveli istraživanje kako bi saznali zašto oni nastaju.

Nakon što su 2014. godine istraživači postavili 34 seizmička monitora u sneg, na vrhu najvećeg ledenog pokrivača Antarktika - Rosove ledene ploče, instrumenti su zabeležili gotovo konstantne zvuke "zujanja".

Ledena ploča koja se može uporediti sa veličinom Tekasa, koja pluta Južnim okeanom, otvorila je novi prostor za istraživanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << te su naučnici pokušali da objasni zašto i kako ovi jezivi zvuci nastaju.

Iako su često nečujni za ljudsko uho, istraživači su napravili ove ultra-niske frekvencije da budu prepoznatljivi u našem ograničenom rasponu sluha.

Oni su u žurnalu “Geofizička istraživačka pisma” (Geophysical Research Letters) objavili saznanja, zajedno sa audiom fajlom na kome možemo da čujemo “dešavanja“ na antarktičkom dnu.

"Kada bi ove vibracije mogli da čujemo one bi bilo slične zujanju koje proizvedu hiljade cvrčaka kada prekriju krošnje i travu drveta krajem leta", rekao je Daglas Makajel, glaciolog sa Univerziteta u Čikagu.

Međutim naučnici koji proučavaju geološke probleme ledenih doba nisu zabeležili nikakav uznemirujući zvuk.

Antarktik se suočava sa ubrzanim gubitkom mase, tj. topljenjem leda, koji deluju kao čepovi koji zadržavaju najveće skladište leda na svetu od neograničenog slivanja u okean.

Kako piše Mashable, prvobitni cilj istraživanja se odnosio na praćenje promena na površini Rosove ledene ploče pod pritiskom relativno toplog vazduha iznad površine i morske vode koja iscrpljuje led odozdo, kako bi najavili istorijski porast nivoa mora.

Smatra se da vibracije nastaju zbog snažnih vetrova koji duvaju preko dina na vrhu Rosove ledene ploče koji utiču na vibriranje leda.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šta se dešava ispod antarktičkog leda?

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Okt.2018

Naučnici su na antarktičkom dnu zabilježili jezive zvuke, a potom sproveli istraživanje kako bi saznali zašto oni nastaju.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.