Naučnici širom sveta protestima obeležavaju Dan planete Zemlje

Izvor: B92, 22.Apr.2017, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici širom sveta protestima obeležavaju Dan planete Zemlje

Širom sveta danas se obeležava Međunarodni dan planete Zemlje, 22. april, kao podsetnik da Zemlja i njeni ekosistemi daju život, saopštile su Ujedinjene nacije.

"Međunarodni dan planete Zemlje nam omogućava da podignemo svest javnosti i ukažemo na izazove za dobrobit naše planete i život koji nam pruža", navodi se u saopštenju UN. Kako je navedeno, ovogodišnja tema je "Ekološka i klimatska pismenost".

"Obrazovanje je osnova za napredak. Moramo da osnažimo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ljude znanjem i podstaknemo na akciju u odbrani životne sredine", navodi se u saopštenju UN. Istovremeno, danas, hiljade naučnika širom sveta su odlučile da izađu na ulice, da bi protestovali protiv napada na nauku koji, kako kažu, u svetu jačaju.

"Marš za nauku", na Dan planete Zemlje, biće priređen u više od 500 gradova, kao i u Vašingtonu, a pridružiće se desetine profesionalnih udruženja naučnika s namerom da povežu politički protest i demonstracije struke.

Demonstranti u Ženevi su danas imali transparente "Nauka - sveća u marku" i "Nauka je odgovor". U Londonu, fizičari, astronomi, biolozi i zvezde javne scene okupili su se u maršu koji je prošao kraj najpoznatijih istraživačkih institucija u tom gradu i svetu. Nosili su transparente s naučnim simbolima. U Berlinu i drugim nemačkim gradovima se takođe očekuje veliki odziv.

Transparenti pripremljeni za Vašington su začinjeni gnevom, humorom i opskurnim, teško prevodivim naučnim referencama. Protest izvodi u javnost naučnike koji uglavnom zaziru od javnog govora i čiji je rad zavisi od objektivnog eksperimentisanja duboko u laboratorijama.

Organizatori su marš predstavili kao politički, ali nestranački, za razumevanje potreba nauke, za njenu odbranu od napada, uključujući i predloženo smanjenje budžeta vlade SAD pod predsednikom Donaldom Trampom, kao što je rezanje fonda za Nacionalni institut za zdravlje za 20 odsto.

Naučnici angažovani u pripremi marša, rekli su da su zabrinuti zbog političkog i javnog odbacivanja rezultata nauke, kao što je u slučaju klimatskih promena i bezbednosti vakcinacije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.