Napokon otkrivena lokacija visećih vrtova Vavilona?

Izvor: B92, 25.Nov.2013, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napokon otkrivena lokacija visećih vrtova Vavilona?

U pitanju je jedno od 7 čuda drevnog sveta čija lokacija i dan-danas predstavlja misteriju.

Međutim, akademik sa univerziteta Oksford veruje da je rešio jednu od poslednjih arheoloških misterija. Dr Stefani Dali tvrdi da je pronašla tačno mesto na kome su nekada bili Vavilonski vrtovi.

Ona se usredsredila na stotine kilometara koji se nalaze severno od mesta gde je nakada stajao drevni grad Vavilon u centralnom Iraku kako bi potvrdila svoju teoriju da je ovaj dragulj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zapravo bio podignut blizu grada Ninivea na severu zemlje.

Spajanjem podataka iz drevnih spisa, Dalijeva je uspela da otkrije dokaze da su vrtovi zapravo delo Asiraca, a ne Vavilonaca pre 2.700 godina, kako se ranije mislilo.

S obzirom na to da je ovaj deo zemlje isuviše opasan kako bi se posetila tačna lokacija, ona je uz pomoć mapa bila u stanju da do lokacije dovede lokalnu ekipu snimatelja, uz oružanu pratnju, kako bi ispitali njene tvrdnje.

Njihovi snimci pokazali su veliki prostor ispunjen blatom i kamenjem od koga se prostirao deo prepun zelenila.

„To je najbolja lokacija za vrtove. Potrebna su dodatna istraživanja, ali mislim da to neće biti moguće za mog života. Moje ubeđenje da su vrtovi bili tu ostaje čvrsto“, izjavila je.

Ovi snimci predstavljaju kulminaciju istraživanja koje je trajalo 20 godina kako bi se pronašla tačna lokacija vrtova.

Međutim, bez čvrstih arheoloških dokaza, mnogi su odbacili postojanje ovih vrtova.

Svi dokazi o njima zasnovani su na spisima koji su napisani stotinama godina nakon što je rečeno da su ih izgradili ljudi koji ih nikada nisu videli.

U jednom od takvih spisa tvrdi se da su oni bili delo kralja Nabukodonosora, 600 godina pre rođenja Hrista u Vavilonu – pustinjskom raju za njegovu ženu.

Međutim, u spisima iz tog vremena uopšte nema pomena o vrtovima, a vekovi kopanja nisu ništa uspeli da dokažu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.