Najveći stres za žene: probanje bikinija

Izvor: B92, 25.Apr.2012, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najveći stres za žene: probanje bikinija

Ukoliko vam isprobavanje bikinija pod ne baš laskajućim svetlima i ogledalima u svlačionici prodavnice zadaje glavobolju, nema razloga za brigu, niste jedine.

Nova studija otkrila je da ženama čak i sama pomisao na probanje bikinija izaziva velike glavobolje. Zamišljanje sebe u bikiniju takođe je nezgodna misao koja izaziva stvaranje loše slike o o telu kod većine žena i dovodi do objektivizacije istog. Većina žene tako sebe svodi na objekat koji čeka da bude procenjen.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Obejktivizacija sa sobom nosi veliki broj negativnih posledica poput sramote zbog načina na koji neko izlgeda i poremećaja u ishrani zbog želje da se izgube kilogrami za taj idealan bikini.

Objektivizacija predstavlja subjektivnu osobinu, tako da su joj neke žene sklonije od drugih.

„Nosimo i biramo odeću svakodnevno. Ona predstavlja aspekt našeg života koji možemo jako precizno kontrolisati u odnosu na oblik tela i veličinu", izjavila je Marika Tigeman, psiholog sa Univerziteta Flinders u Njujorku, i jedan od istraživača.

Ona i kolege napisali su četiri scenarija kako bi testirali koliko odeća može uticati na predstavu o sopstvenom izgledu. U jednom, žene su morale da zamisle sebe kako probaju bikini u radnji. U drugom je trebalo da zamisle kako se u bikiniju šetaju plažom. Druga dva testa imala su iste radnje samo umesto bikinija, žene su trebale da zamisle da nose farmerke i majice.

102 žene učestvovale su u testovima, a nakon svakog popunjavale su upitnik dizajniran da oceni raspoloženje, zadovoljstvo sopstvenim izgledom i objektivizaciju.

Zamišljanje nošenja kupaćeg kostima učinilo je da se žene osećaju lošije po pitanju svog izgleda nego kada su sebe zamišljale u farmerkama i majici, dok je probanje bikinija u radnji najviše uticalo na negativnu predstavu o sopstvenom telu.

„Uopšte nije potrebno da budete fizički prisutnio u prodavnici kako bi došlo do negativne objektivizacije. Svlačionice u prodavnicama poseduju niz stvari koje mogu dovesti do negativne objektivizacije kao što je veliki broj ogledala i nimalo laskavo osvetljenje. Pritom, žene tokom probanja detaljno ispituju sopstveni fizički izgled kako bi ocenile kako im odeća stoji", smatra Tigemanova.

Foto: akeeris / FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Najveći stres za žene: probanje bikinija

Izvor: medio.rs, 25.Apr.2012

Ukoliko vam isprobavanje bikinija pod ne baš laskajućim svetlima i ogledalima u svlačionici prodavnice zadaje glavobolju, nema razloga za brigu, niste jedine.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.