Najveći gradovi ne zagađuju najviše

Izvor: B92, 26.Jan.2011, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najveći gradovi ne zagađuju najviše

Postoje velike razlike u emisiji ugljen dioksida po glavi stanovnika u 100 gradova sveta, a metropole sa najvećim brojem stanovnika nisu automatski i najveći zagađivači, nalazi su istraživanja objavljenog u časopisu "Ekologija i urbanizacija" (Environment and Urbanization).

Studija je sprovedena u 33 zemlje, a u njoj se navodi da urbane sredine emituju oko 71 odsto ugljen dioksida koji se ispušta u atmosferu. Prema tom dokumentu, razvoj javnog prevoza i smanjenja broja individualnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << automobila na putevima omogućuje da se emisije ovog štetnog gasa smanjuju.

Tako u SAD, Denver, koji ima pola miliona stanovnika, proizvodi dva puta više ugljen dioksida po osobi (21,5 tona godišnje) nego Njujork sa osam miliona stanovnika, u kome se ljudi više voze javnim prevozom nego sopstvenim kolima.

U Torontu, u Kanadi, koji ima vrlo razvijen javni prevoz, ispušta se samo 1,3 tone ugljen dioksida po stanovniku godišnje, dok se u udaljenim sredinama emituje 13 tona ugljen dioksida po stanovniku na godinu dana.

Iz istih razloga mnogi veliki evropski gradovi proizvode dva puta manje ugljen dioksida po glavi stanovnika od brojnih severnoameričkih metropola. Parižani tako proizvode 5,2 tona ugljen dioksida po osobi godišnje, a Atinjani 10,4 tone.

London takođe ispušta manje ugljen dioksida u atmosferu po glavi stanovnika nego Kejptaun u Južnoj Africi, dodaje se u studiji.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Najveći gradovi u svetu nisu i najveći zagadjivači

Izvor: Ekologija.rs, 27.Jan.2011, 12:02

Razvoj javnog prevoza i smanjenja broja individualnih automobila na putevima omogućuje da se emisije ovog štetnog gasa smanjuju.

Nastavak na Ekologija.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.