Izvor: Nezavisne Novine, 08.Jun.2016, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najčešći problemi sa noktima i njihova rješenja

Nikako ne možete da pustite nokte, niti da ih održite na željenoj dužini? Prije nego što potrošite novac na skupe tretmane ili vještačke nokte, probajte da saznate razlog koji je srž vašeg problema…

Postoji nekoliko razloga zbog kojih vam se nokti lako lome, a najčešće je riječ o kombinaciji različitih faktora. Ako su vam nokti suhi, vjerovatno ih previše držite pod vodom, tretirate hemikalijama, a u organizmu vam vjerovatno nedostaje vitamin A, B i C. Za kućne >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << poslove nabavite gumene rukavice, kupite uljani odrstanjivač laka za nokte i pustite nokte da se malo “odmore” od laka ili ih lakirajte samo lakovima za jačanje. Što se vitamina tiče, obogatite ishranu hranom koja ih sadrži.

Bijele mrlje na noktima ukazuju na manjak kalcijuma. Rješenje je jednostavno – obavezno obogatite ishranu namirnicama koje u sebi sadrže ovaj element.

Ako vam se već neko vrijeme na noktima pojavljuju horizontalne linije, trebalo bi da posjetite ljekara. Takve linije mogu da ukazuju na probleme sa jetrom, neku infekciju ili čak dijabetes, a sva oboljenja najbolje je početi liječiti što ranije.

Vertikalne linije često se pojavljuju s godinama i normalan su znak starenja. Mogu da se izglade blagim turpijanjem i lakom za nokte.

Najčešći uzrok žutih noktiju su cigarete, ali to može biti i znak strenja.

Žute mrlje ukazuju na gljivice, te obavezno posjetite neki od stučnih dermatoloških i kozmetičkih salona, kako biste sanirali ovaj problem.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.