Najbolji domaći zadatak svih vremena?

Izvor: B92, 10.Jun.2015, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbolji domaći zadatak svih vremena?

Italijanski profesor Ćezare Kata odlučio je da začini leto svojim đacima sa 15 domaćih zadataka koje bi trebalo da urade do septembra. Ipak, umesto da im pokvari provod, Kata se potrudio da ih nauči važnim životnim lekcijama.

Za razliku od svojih kolega, profesor škole Don Bosko u Fermu učenike nije "mučio" brojevima, lektirom ili gomilanjem lekcija, već im je, između ostalog, zadao "zadatak" da bar jednom izađu i odgledaju svitanje, da prošetaju pored mora misleći >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na stvari koje vole, ali i da strasno i bez srama zaplešu jer "leto je ples i glupo bi bilo ne učestvovati u njemu".

"Treba biti radostan kao sunce i nepokoran kao more", piše Kata.

Svojim đacima savetuje da leto iskoriste i za čitanje, ali "ne zato što moraju".

Čitajte "Nadam se da ćete sve nove reči koje ste naučili koristiti tokom nove školske godine. Što više stvari možete da izgovorite, o više stvari možete da mislite. Što više možete da mislite, to ste slobodniji", navodi Kata.

Na listi se nalazi i savet da se izbegavaju sve situacije i ljudi koji nas čine negativnim.

"Tražite situacije i društvo prijatelja koji mogu da obogate život, da vas razumeju i cene zbog onoga što jeste", navodi Kata.

Kata kaže da bi đaci trebalo da se što više bave sportom, da ne govore ružne reči i da uvek budu dostojanstveni i pristojni i da jure svoje snove.

"U letu nađite snagu da nikada ne odustanete i da uradite sve da ostvarite svoje snove", navodi se na listi.

Poslednji domaći zadatak glasi - "Budite dobri."

Katinu listu preneli su brojni svetski mediji kao što su BBC ili Hafington post, italijanska agencija ANSA, a šerovana je i lajkovana više hiljada puta na društvenim mrežama. Tako se neće samo njegovi đaci truditi da dobiju dobre ocene, već i mnogi drugi.

Naravno, odmah su profesora poredili sa nezaboravnim profesorom iz "Društva mrtvih pesnika", koga je na maestaralan način oživeo jedinstveni Robin Vilijams.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.