Nad glavama će nam prozujati bogatstvo od 5,4 biliona $

Izvor: B92, 18.Jul.2015, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nad glavama će nam "prozujati" bogatstvo od 5,4 biliona $

Asteroid koji bi mogao da vredi i do 5,4 biliona (5.400.000.000.000) dolara trebalo bi da prođe pored Zemlje u nedelju.

Prolazak ovog “letećeg bogatstva” nazvanog 2011 UW-158 snimaće i uživo prenositi opservatorija na Kanarskim ostrvima.

Ovaj asteroid privukao je pažnju kompanije Planetary Resources koja planira da koristi resurse nebeskih tela koja prolaze pored Zemlje, jer se veruje da u njegovom jezgru ima 100 miliona tona platine.

Asteroid će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << proći na udaljenosti od 2,4 miliona kilometara od Zemlje i prečnik od oko 1 km.

Planetary Resources klasifikuje asteroide poput 2011 UW-158 u “x tip”, što znači da su sačinjeni prvenstveno od metala i da su nekada bili deo većih asteroida.

Kompanija je juče sa Međunarodne svemirske stanice lansirala probno vozilo za iskopavanja na asteroidima, čime je otpočeta 90-dnevna misija ispitivanja njegovog softvera i kontrolnog sistema.

Kompanija se nada da će jednog dana slati sonde do drugih planeta Sunčevog sistema i do asteroida bogatih resursima koji se približavaju Zemlji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.