NASA objavila koliko će da košta put u svemir, cena sitnica

Izvor: B92, 19.Jun.2019, 09:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NASA objavila koliko će da košta put u svemir, cena sitnica

Ljubitelji svemirskog prostranstva, počnite da štedite. NASA je objavila da će Međunarodna svemirska stanica (ISS) biti otvorena za građane - po ceni od 50 miliona dolara.

Po novoj politici kojom je dopuštena komercijalizacija ISS-a, privatnim astronautima biće dopušten let na stanicu najranije od 2020. godine, objavila je NASA.

Misije privatnih astronauta trajale bi do 30 dana i njihove dužnosti bile bi u skladu s nedavno odobrenom politikom komercijalnih i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << marketinških aktivnosti u vezi sa ISS.

NASA predviđa do dve privatne misije godišnje, po ceni od 50 miliona dolara po astronautu. Naravno, i za 'privatnika' će važiti strogi medicinski standardi i pravila obuke NASA.

Za prevoz do ISS-a pobrinuće se SpaceX i Boeing, dve američke kompanije koje razvijaju kapsule za transport ljudi.

ISS, plod saradnje pet svemirskih agencija koje predstavljaju 15 zemalja, gradio se deset godina u više od 30 svemirskih misija.

Svemirska stanica sada je otprilike veličine fudbalskog igrališta i kruži na visini od 400 kilometara iznad Zemlje. Posade s tri do šest astronauta peridoično se menjaju. Astronauti su dosad bili iz SAD-a, Rusije, Kanade, Japana i Evrope.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Put na Međunarodnu svemirsku stanicu - 50 miliona dolara

Izvor: Radio 021, 20.Jun.2019, 08:35

NASA je objavila da će Međunarodna svemirska stanica (ISS) biti otvorena za građane - po ceni od 50 miliona dolara...Prema novoj politici kojom je dopuštena komercijalizacija ISS-a, privatnim astronautima biće dopušten let na stanicu najranije od 2020. godine, objavila je NASA...Misije privatnih...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.