NASA: Novo ostrvo može dati uvid u životu na Marsu

Izvor: N1 televizija, 13.Dec.2017, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NASA: Novo ostrvo može dati uvid u životu na Marsu

Novo ostrvo formirano tokom vulkanske erupcije u udaljenom delu Pacifika pre tri godine, moglo bi ponuditi uvid u to kako se možda razvijao život na Marsu, saopštila je NASA.

Vulkansko ostrvo Hunga Tonga - Hunga Ha'apai "izronio" je 2014. godine iz Tihog okeana oko 65 kilometara severozapadno od Nuku'alofe, prestolnice kraljevine Tonge, nakon podvodne vulkanske erupcije.

Naučnici su prvo očekivali da će ostrvo nestati u roku od nekoliko meseci.

Međutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << NASA navodi da se ono pokazalo otpornijim od očekivanog, moguće zbog toga što je topla morska voda kombinovana s pepelom tokom vulkanske eksplozije formirala stenu čvrstu poput betona.

Dok je ostrvo, koje je prvobitno bilo kilometar široko, dva kilometra dugačko i oko 100 metara visoko, prošlo značajnu eroziju, sada se očekuje da će trajati barem šest do 30 godina.

Nova studija koju su sproveli naučnici pruža uvid u dugovečnost i eroziju koja oblikuje nove otoke, a razumevanje tih procesa moglo bi pružiti uvid u slične karakteristike u drugim delovima Sunčevog sistema, uključujući Mars.

Džim Garvin, glavni istraživač u NASA Centru za svemirske letove Godard, izjavio je da se pruža retka prilika za proučavanje životnog ciklusa novonastalog ostrva.

Po njegovim rečima, Mars ima mnogo sličnih vulkanskih ostrva koji su, kako se čini, bili okruženi vodom kada su nastali.

Proučavanje nastanka života na tom ostrvu moglo bi pomoći naučnicima da tačno odrede gde da traže dokaze života na Marsu, kazao je.

"Ostrva poput ovog možda su pre dve ili tri milijarde godina bili na Marsu - jezera i mala mora koja ispunjavaju depresije, trajne površinske vode", rekao je Garvin.

Studije ostrva agencije NASA predstavljene su na sastanku Američke geofizičke unije u Nju Orleansu ove nedelje nakon što je američki predsednik Donald Tramp u ponedeljak potpisao direktivu o ponovnom slanju Amerikanaca na Mesec a zatim i na Mars.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

(VIDEO) MISTERIOZNO OSTRVO KRIJE ODGOVORE O ŽIVOTU NA MARSU: Izronilo je iz Pacifika i zbunilo naučnike NASA!

Izvor: Kurir, 13.Dec.2017

Novo ostrvo u udaljenom delu Pacifika možda će dati odgovore na pitanja kako se možda razvijao život na Marsu, saopšzila je NASA.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.