NASA: Lovac na planete otkrio novu Super - Zemlju

Izvor: B92, 20.Sep.2018, 21:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NASA: "Lovac na planete" otkrio novu Super - Zemlju

Najnoviji lovac na planete, koga je NASA u aprilu lansirala u svemir, po imenu TESS, već je uspeo "da se pohvali" prvom planetom koju je otkrio.

NASA je u ponedeljak objavila fotografiju južnog neba na kojoj se mogu videti na stotine hiljada zvezda, koje će naknadno biti analizirane u potrazi za tragovima prolaska planeta ispred njih.

Reč je o prvoj fotografiji koju su snimile sve četiri kamere satelita, koja prikazuje područje koje će biti analizirano. To je, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << međutim, samo bilo zagrejavanje.

Stručnjaci NASA su potom objavili nacrt rada koji za temu ima prvu planetu koju je otkrio TESS. Oni navode da je u pitanju Super-Zemlja koja se nalazi u orbiti zvezde Pi Mense, udaljenoj 60 svetlosnih godina, piše C|Net.

NASA je u postu na Tviteru potvrdila otkriće potencijalnog kandidata za upis na listu planeta. Inače, novootkriveno nebesko telo oko svoje zvezde obiđe (orbitira) za 6,3 dana.

Otkriće ove Super-Zemlje očekuje dodatne analize i potvrde.

Super-Zemlja, međutim, nije sama. Nedaleko od nje se nalazi još jedna džinovska planeta, 10-ak puta veća od Jupitera, kojoj je potrebno 2.100 dana da orbitira.

Još jedan rad, objavljen u sredu, pominje otkriće još jednog novh otkrića u svemiru - zvezde LHS 3844 udaljene 49 svetlosnih godina. Njena planeta je dobila oznaku LHS 3844b, a svoju zvezdu obiđe za samo 11 sati.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lovac na planete otkrio novu "super Zemlju"

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Sep.2018, 07:55

Najnoviji lovac na planete, koga je NASA u aprilu lansirala u svemir, po imenu TESS, već je uspio "da se pohvali" prvom planetom koju je otkrio.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.