Muškarci plaču manje i drugačije od žena

Izvor: B92, 23.Okt.2009, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muškarci plaču manje i drugačije od žena

Muškarci plaču manje i uz veće suzdržavanje nego žene, pokazalo je istraživanje objavljeno u Nemačkoj u kojem se takođe navodi da žene plaču od 30 do 64 puta godišnje za razliku od muškaraca koji to čine od šest do 17 puta.

Ova velika razlika manifestuje se tek u adolescenciji, pošto do 13. godine i dečaci i devojčice plaču podjednako često, ističe se u istraživanju nemačkog udruženja oftamologa.

U odraslom dobu, razlika postaje sve dublja po pitanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << učestalosti plakanja ali i njegovog trajanja. Muškarci plaču od dva do četiri minuta, dok kod žena to traje šest minuta.

Ženski plač traje duže i mnogo je dramatičnijeg karaktera, kaže profesorka Elizabet Mesmer iz udruženja nemačkih oftamologa.

Istraživanje je takođe pokazalo da muškarci i žene ne plaču iz istih razloga.

Muškarci često plaču iz saosećanja ili zbog neuspeha u odnosima sa okolinom, dok žene liju suze kada se ne osećaju na visini zadatka, kada se sećaju prošlih događaja ili kada su suočene sa konfliktima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.