Muškarac koji svaki dan iznova živi 14. mart 2005. godine

Izvor: B92, 16.Jul.2015, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muškarac koji svaki dan iznova živi 14. mart 2005. godine

Muškarac se seća svega do 13:40 časova toga dana, a od tada njegov mozak više ne može da skladišti nove informacije.

Pacijent kojeg su na Univerzitetu u Lesteru predstavili samo kao Vilijama O., svakog dana iznova živi 14. mart 2005. godine.

On se svakog jutra budi uveren da je upravo taj datum, da još uvek služi vojsku i da ga čeka zubarski pregled, i potom u nastavku dana gubi nove informacije.

Doktor Džerald Burdžis smatra da je ovaj slučaj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jedinstven u svetu na polju amnezije, i ističe da se Vilijam seća svakog detalja do 13 sati i 40 minuta tog dana, a potom se, žargonski rečeno, njegov mozak jednostavno 'resetuje' jer nove informacije može da čuva tek 80 minuta.

"Kako bi normalno funkcionisao, supruga ga svakog jutra podseća da upali računar i pročita sve zadatke koje mora taj dan da obavi, kao i da se podseti svih potrebnih informacija", napisao je Burdžis, koji je odbacio optužbe da Vilijam lažira bolest, prenosi Leicester Mercury.

Burdžis je objasnio da s pacijentom radi već punih deset godina i da ne postoje šanse da se Vilijam pretvara, i dodao da smatra da je kod 38-godišnjeg muškarca problem taj što u njegovom mozgu ne dolazi do sinteze proteina, što rezultuje time da njegov mozak nije u stanju da stvori nova sećanja.

Vilijamov problem je zapravo vrlo sličan kao kod pacijenata koji boluju od anterogradne amnezije i ne mogu da prebe informacije iz kratkoročnog u dugoročno pamćenje (ovaj fenomen prikazan je u mnogim popularnim filmovima kao što je, na primer, “Memento”), ali se istorija bolesti i simptomi ne podudaraju u potpunosti.

Na primer, Vilijam nikada nije pretrpeo udarac u glavu niti je na njegovom mozgu moguće pronaći oštećenje, već samo može da se nagađa šta je uzrok stanju u kojem se danas nalazi.

Burdžis je jedino uspeo da utvrdi da kod Vilijama problemi počinju neposredno nakon anestezije kod zubara, ali i ističe da nema dokaz da je taj trenutak bio presudan i da je to uzrok njegovih patnji.

Izvor: Dnevnik

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.