Misteriozna zvezda se ponovo čudno ponaša

Izvor: B92, 21.Maj.2017, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Misteriozna zvezda se ponovo čudno ponaša

Astronomi širom sveta utrkuju se koji će prije usmjeriti svoje teleskope prema čudnoj zvezdi koja ponovo misteriozno tamni.

KIC 8462852 posmatrana je nekoliko godina nakon što je primećeno da se jačina svetlosti koju emituje menja u nepravilnim intervalima. Sada se to ponovo dešava, a logičnog objašnjenja još nema.

Iako je zvezda prvi put otkrivena devedesetih godina 19. veka, naučnici su primetili da se nešto čudno dešava tek nakon perioda između 2009. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i 2013. godine. Ime je dobila nakon što je astronomkinja Tabeta Bojadžijan napisala rad o čudnom ponašanju zvezde. Ona je primetila da je jačina svetlosti zvezde opala za 22 odsto što ne može biti objašnjeno niti jednim poznatim fenomenom.

Prošlog meseca naučnici su primetili lagano zatamnjenje zvezde koje se značajno ubrzalo tokom poslednjih dana.

"Jedna od poteškoća je ta što je većina teleskopa rezervisana nedeljama i mesecima unapred. Ne možemo samo posmatrati kroz teleskop i uzeti obični spektar. Potrebna nam je pomoć ljudi širom sveta", rekao je profesor astrofizike Jason Rajt sa Pen univerziteta.

Tabetina zvezda se nalazi u sazvežđu Labuda i udaljena je oko 1.275 svetlosnih godina od Zemlje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.