Misterija smrti i bolesti Dejvida Bouvija

Izvor: B92, 12.Jan.2016, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Misterija smrti i bolesti Dejvida Bouvija

Posle smrti legendarnog britanskog rok muzičara Dejvida Bouvija, koji je preminuo 10. januara u 70. godini i reakcija iz celog sveta, ostaju neke misterije, kao što su mesto u kojem je preminuo, datum i mesto sahrane i od koje je vrste raka bolovao, javila je danas agencija Frans pres.

Tri dana posle objavljivanja poslednjeg albuma "Black Star" za Bouvijev 69. rođendan, u svim medijima se pojavila vest o njegovoj smrti.

"David Bouvi je mirno preminuo okružen porodicom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << posle hrabre borbe protiv raka koja je trajala 18 meseci", bila je poruka na zvaničnom sajtu umetnika i na društvenim mrežama s datumom od 10. januara.

Bouvi, s 140 miliona prodatih albuma tokom 45 godina karijere, rođen je 8. januara 1947. godine u Brikstonu u južnom Lodonu, ali je decenijama živeo u Njujorku, što je navelo neke medije da zaključe da je preminuo u tom gradu. Međutim, njujorški tabloid Njujork post je preneo da je Bouvi preminuo "u svom domu u Londonu".

Bez zvaničnog saopštenja, danas još niko ne zna gde je muzičar preminuo ni kada i gde će biti sahranjen. Njegova izdavačka kuca Kolumbija rekords nije ništa želela da kometariše.

Njegovi obožavaoci su zbog te nepoznanice odlučili da se okupe ispred njegovog doma u Njujorku ali i u Londonu i Berlinu u kojem je živeo krajem 70-ih godina.

Najglasniji su bili fanovi u njegovom rodnom Brikstonu, koji su proveli prethodnu noć pevajući "Space Oddity" i slušajući njegove pesme.

Vrlo diskretan o svom privatnom životu, pevač se retko pojavljivao u javnosti posle srčanog napada u junu 2004. godine. Za to vreme nije prestao da stvara, snimao je muziku za serije i muzikle.

Poslednji put se pojavio u javnosti 7. decembra u Njujorku za premijeru svog mjuzikla "Lazarus".

Reditelj predstave Ivo van Hove izjavio je da je Bouvi bolovao od raka jetre.

"Rekao mi je pre više od godinu dana da ima rak jetre... To je rekao jer je znao da neće moći uvek da dolazi na predstave", rekao je reditelj, čija informacije nije zvanično potvrđena.

"Glumci nisu ništa znali o njegovoj bolesti kao ni muzičari koji su s njim sarađivali na poslednjem albumu", dodao je holandski reditelj, navodeći da se Bouvi na premijeri mjuzikla onesvestio iza kulisa.

Bouvi je uspeo da u skoro potpunoj tajnosti drži svoju bolest, čime nije izazvao neku zabrinutost u javnosti posle nekoliko meseci odsustva.

"To je pravi uspeh u eri zasićenosti i pristupu svim informacijama. Bouvijeva odluka da boluje daleko od očiju javnosti, okružen svojom porodicom, izgleda kao veliko dostignuće", ocenili su britanski mediji.

Međutim, Bouvijeva druga supruga Iman, objavila je u subotu 9. januara nekoliko potresnih poruka na društvenim mrežama.

"Ponekad ne umemo da cenimo vrednost jednog trenutka dok ne postane uspomena", navela je ona.

Dugogodišnji Bouvijev producent Toni Viskonti, smatra da poslednji album, obavijen velom tajnosti "crne zvezde" (Black Star) predstavlja svojevrsni "oproštajni poklon" njegovim obožavaocima.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zavodio sve redom

Izvor: Večernje novosti, 13.Jan.2016, 11:03

SVET muzike treći dan žali zbog smrti legendarnog umetnika Dejvida Bouvija (69), koji je okružen porodicom mirno preminuo u nedelju u Njujorku, posle 18-mesečne borbe sa rakom jetre. Čovek koji je "pao na Zemlju", vratio se na planetu sa koje je došao. Fanovi širom sveta opraštaju se od jednog...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.